11:31 / 24.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Rode traže od Plenkovića hitnu izradu akcijskog plana za zdravlje žena

Foto: Arhiva (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: Arhiva (Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Udruga Roda uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži hitno pokretanje procedure izrade akcijskog plana za zdravlje žena.
Udruga Roda uputila je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitno pokretanje procedure izrade akcijskog plana za zdravlje žena, s ciljem unapređenja sektora zdravstva koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena.

"Višegodišnji pokušaji i zahtjevi različitih dionika prema Ministarstvu zdravstva nažalost nisu dali rezultate, već su samo dokazali da ovo teško stanje nije moguće rješavati unutar samo jednog sektora", stoji u pismu.

Ističu kako je iz svjedočanstva žena, koje su prikupile u sklopu akcije "Prekinimo šutnju", o negativnim iskustvima s poroda očito da zakonom propisani mehanizmi zaštite prava pacijenata ne funkcioniraju u praksi.

Podsjećaju da je prošle godine specijalni izvjestitelj Vijeća UN-a za ljudska prava jasno ukazao na probleme neadekvatne zaštite reproduktivnog zdravlja i iznio preporuke na koje do sada Ministarstvo zdravstva nije reagiralo bilo kakvom korektivnom mjerom.

Izražavaju zabrinutost zbog najava inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama koji će se provoditi bez sudjelovanja predstavnica pacijentica i ostale zainteresirane javnosti.

"Do sada su takvi inspekcijski nadzori služili zataškavanju nepravilnosti, a ne unapređenju sustava, što žene prepoznaju kao polovična i površna rješenja. Zatvorene, netransparentne i zakučaste procedure ne smiju biti način kojim se donositelji odluka obraćaju građanima", poručuju Rode. Stoga pozivaju Plenkovića da hitno pokrene proceduru izrade akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje od 2019. do 2021. godine i time pokaže da njegova vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na život bez nasilja, uključujući reproduktivno i institucionalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!