15:40 / 12.10.2019.

Autor: Žana Morović-Rudić/P.F./HRT

Rođendanska želja zadarskog HGSS-a

-

-

Foto: - / -

Spašavaju i ljude i životinje, u čemu im pomaže šest potražnih pasa. Oni stižu u pomoć prvi i to na mjesta nepristupačna drugim hitnim službama. Velebit je za njih velik izazov.
Zadarska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja proslavila je danas 40. obljetnicu djelovanja. Rođendanska želja im je preseljenje u nove prostorije u Zadru.

S obzirom na porast turista koji vole aktivni odmor i adrenalinske sportove, zadarski HGSS-ovci organizirano dežuraju i u Nacionalnom parku Paklenica. Spašavaju i ljude i životinje, u čemu im pomaže šest potražnih pasa. Oni stižu u pomoć prvi i to na mjesta nepristupačna drugim hitnim službama. Velebit je za njih velik izazov.

- Mi cijelo ljeto osiguravamo s HGSS-om dežurstvo u Nacionalnom parku, tako da se radi dosta i na prevenciji. Prisustvo HGSS-a omogućuje brzi odlazak na intervencije i brzo zbrinjavanje unesrećenih, objašnjava ravnateljica NP Paklenica Natalija Andačić.

A upravo su članovi Planinarskog društva Paklenica prvi zadarski HGSS-ovci. Ivan Lukić najstariji je među njima.

- Onda smo u počecima bili 5-6 speleologa, 4-5 penjača, rekao je Lukić.

Danas je u zadarskoj stanici 45 volontera. Svi oni nesebično dijele svoju hrabrost, znanje i vrijeme. Ne vole se hvaliti, ali više od ičega vole akcije spašavanja sa sretnim završetkom. Skromni su to ljudi, koji za 40. rođendan svoje stanice Zadar imaju samo jednu želju.

- Najključnija stvar sada je objekt da se preselimo iz podruma, kaže Šime Sorić, pročelnik HGSS stanice Zadar.

Time bi se uselili u prostorije koje bi bile primjerene takvoj službi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!