07:32 / 18.10.2018.

Autor: I.H./HRT

'Rodila bih još dvoje, ali kiretažu naživo ne želim nikomu'

-

-

Foto: - / -

Šarić je i sama više puta doživjeli različita iskustva u splitskom KBC-u - imala je šest trudnoća i pet kiretaža, od kojih su dvije bile naživo, a za tri je tražila da je uspavaju jer to je bol koju, kaže, ne može opisati. Rodila sam dvoje djece i rodila bih još toliko i više, ali kiretažu naživo ne bih nikomu poželjela, dodala je.
Što se događa u bolnicama i ginekološkim ambulantama, koliko je pisama i potresnih svjedočanstava stiglo u udrugu Roda, u koje je bolnice poslan inspekcijski nadzor, kad će rezultati? O tome su u "Dobro jutro, Hrvatska" govorili Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda, Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, a svoje iskustvo iznijela je Anamarija Šarić.

- Roda poziva žene: #PrekinimoŠutnju oko loših iskustava sa zdravstvom
- Karelović: Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima
- Ninčević Lesandrić: Odluka da progovorim bila je teška, ali ako pomognem samo jednoj osobi...
- Kujundžić: Izvješće o zdravstveno-inspekcijskom nadzoru u sljedećih 20 dana

Šarić
je i sama više puta doživjeli različita iskustva u splitskom KBC-u, rekla je da je imala šest trudnoća i pet kiretaža, od kojih su dvije bile naživo, a za tri je tražila da je uspavaju jer je to bol koju ne može opisati. Rodila sam dvoje djece i rodila bih još toliko i više, ali kiretažu naživo ne bih nikomu poželjela, dodala je. 

Kaže da se ta bol ne može opisati riječima, ne zna s čime bi to usporedila - struganje organa nema s čime usporediti. Razlog zbog kojeg liječnici rade kiretažu naživo često je činjenica da je sve krenulo i da nemaju kada dati anesteziju. Pita se zašto je tri puta uspjela dobiti opću anesteziju, a dva puta nije.

Suprug ju je nagovorio da istupi radi drugih žena koje to čeka. Kada je pročitala novinske napise, smučilo joj se i morala je javno istupiti radi drugih žena. Odlasci na redovite ginekološke kontrole postali su joj stresni - zveckanje instrumenata joj je fobija, ostale su psihičke posljedice.

Beroš je rekao da je zatečen navodima koji se pojavljuju u medijima, već su pokrenuli postupke vezano za njh i inspekcija je u KBC-u Split, a analiziraju se i druge pristigle predstavke - njih oko 400 i nakon razvrstavanja, s obzirom na bolnice i vrijeme, poslat će zdravstvene inspekcije i u druge bolnice. Zatečeni smo ovime što čujemo i moramo ispitati o čemu se radi, moramo saznati konkretne elemente koji će biti temelj za daljnje postupanje, naglasio je.

Može se naslutiti da to nije problem samo splitske bolnice, no Beroš želi vjerovati da je riječ o pojedinačnim slučajevima i liječnicima i smatra da ne treba generalizirati. Dodao je da u Ministarstvu najprije žele analizirati stanje, a onda poduzeti određene mjere. Beroš je rekao da sastanak s udrugom Roda pokazuje intenciju da se stvari mijenjau.

Rekao je da je slična situacija bila 2014. i 2015. kada je zdravstveni inspekcijski nadzor trajao više od deset mjeseci, a preliminarne rezultate sadašnje situacije možemo imati  za 10-ak dana, ali za jednu cjelovitu i dubinsku analizu trebat će više vremena.

Jagatić kaže da su posljednjih dana primili više od 400 svjedočanstava žena, a mnogo njih javilo se telefonski. Naglasila je da se iz svih prijava vidi da se radi o sistemskoj pogrešci kojoj svjedočimo već 20 godina, otkako je udruga osnovana. Rekla je da se javljaju žene različitih generacija koje su slično iskustvo proživjele 70-ih i 80-ih godina. Nažalost, svjedočimo tomu da se u našim ginekološkim ambulantama i rodilištima koriste zastarjele prakse koje su često na štetu pacijenata i izazivaju dugoročne traume i za dijete i za majku, dodala je.

Kiretaža naživo je trenutačno isplivala kao jedan veliki problem, no Jagatić smatra da godinama upozoravaju na situacije gdje se stav žena, njihova bol i kako se osjećaju, uopće ne uzimaju u obzir. Prakse su zastarjele i štetne, i sami stručnjaci se mogu uvjeriti u to, dodaje.

Postavlja se pitanje što se događa s anestezijama koje žene ne dobiju - može li ih se iskoristiti u neke privatne svrhe. Beroš ne može govoriti o mogućim manipulacijama, no ako anestezija nije iskorištena, ona ne može biti ni naplaćena, vjeruje da nitko ne iznosi anestezije i upotrebljava ih negdje drugdje. Činjenica je da moramo voditi računa o bolovima i svaka žena zaslužuje dignitet i stručno postupanje. Nastojat ćemo u tom smislu unaprijediti sustav, naglasio je.

Beroš je rekao da zdravstvena inspekcija u sklopu Ministarstva zdravstva mora imati određenu autonomiju, mora djelovati izvan sustava kako ne bi došlo do klasičnog sukoba interesa. Svi nalazi zdravstvenih inspekcija bit će javno dostupni, dodao je.

Prisutan je nedostatak anesteziologa, ali to ne može opravdati ovakvo postupanje, smatra Beroš. U ingerenciji ravnatelja bolnice je da osigura posao, u Ministarstvu se nikada nismo oglušili na zahtjeve za dodatne specijalizacije za anesteziologe, za primanje dodatnih anesteziologa. Omogućujemo i posao anesteziolozima koji su u mirovini - svim silama se trudimo unaprijediti zdravstveni sustav, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!