18:20 / 01.07.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik 2/IMS/HRT

Rodila majka pozitivna na koronu, dječak nije zaražen

-

-

Foto: - / -

Da joj je suprug, koji se trebao vratiti na posao u Kazahstan, pozitivan, Melita je saznala prije samog porođaja. Testiranjem je utvrđeno da su pozitivni i ona i još dvoje djece.
U zagrebačkoj bolnici Sveti Duh majka zaražena koronavirusom rodila je dječaka. Da joj je suprug, koji se trebao vratiti na posao u Kazahstan, pozitivan, saznala je prije samog porođaja. Testiranjem je utvrđeno da su pozitivni i ona i još dvoje djece. No rodila je zdravog dječaka koji nema koronavirus.

Teo
je prvo novorođenče u Zagrebu čija je majka zaražena koronavirusom.

- Došla sam u rodilište u 4 ujutro i kroz sat i pol rodila zdravog dječaka bez ikakvih komplikacija u strogo izoliranim uvjetima, rekla je majka Melita.

Koje, kaže, nikada neće zaboraviti.

- Dočekale su me sestre koje su bile obučene u ona odjela od glave do pete, vidjela sam im malo šarenice. Uvele su me u rađaonu, smjestile me na stol, dočekale su me doktorica i sestra koje su imale i vizire i raznu tehnologiju koju nikada nisam vidjela u životu, dodaje.

S kontrolnim pretragama, pripreme za porođaj trajale su desetak dana.

- Ona je bila visoko motivirana i jako zabrinuta da ne zarazi nekoga od nas u sustavu. Dobila je naše telefonske brojeve za sve što je trebala i zamoljena je da svaki ulazak u bolnicu prethodno najavi i tako je i bilo, rekla je Višnja Nesek Adam, voditeljica kriznog stožera za Covid-19 KB "Sveti Duh".

Ništa nisu prepustili slučaju.

- Naša je trudnica u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak rodila krasnog dječaka. Porođaj je prošao apsolutno u redu i mama i dijete su zdravi. Test na dijete je negativan, dijete je s mamom i doji, rekao je Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB "Sveti Duh".

Teo i njegova mama danas su izašli iz bolnice. S obzirom na to da su i suprug i drugo dvoje djece zaraženi, Melita kaže - svi su na oprezu.

- Rekli su da nije velika opasnost s obzirom na to da ne kišemo, ne kašljemo, nemamo tih respiratornih tegoba. Kada ga presvlačim, ja imam i masku i rukavice, da budem sigurni 100 posto, dodala je Melita.

Teo je zdravo novorođenče, a Melita se nada da im koronavirus neće pokazati drugo, opasnije lice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!