07:30 / 04.10.2019.

Autor: T.V./S.M./HRT

Roditelji njegovatelji: Ne želimo biti socijalni slučajevi

Foto: Martina Klaić/HRT

Foto: Martina Klaić/HRT

Foto: - / HRT

Roditelji njegovatelji potpisuju ugovore o radu, a dobivaju socijalnu naknadu od 2 i pol tisuće kuna. Zatražit će mjesečnu plaću od 4000 kuna, pravo na bolovanje i godišnji odmor, te naknadu šest mjeseci nakon djetetove smrti.
Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjedovali su ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tražili su da se status njegovatelja regulira kao radni odnos prema smjernicama Zakona o radu.Roditelji njegovatelji potpisuju ugovore o radu, a dobivaju socijalnu naknadu od 2.500 kuna. Traže mjesečnu plaću od 4.000 kuna, pravo na bolovanje i godišnji odmor te naknadu šest mjeseci nakon djetetove smrti.

- U srazu s bešćutnosti sustava 

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena ispred Ministarstva pročitala je nekoliko zahtjeva roditelja njegovatelja.

Bolne su i teške situacije roditelja kada im premine dijete.

Sabina Lončar iz Udruge Sjena poručila je da se od 2.500 kuna naknade ne može živjeti te da su njihove obitelji uglavnom siromašne. Troškovi obitelji koja ima osobu s invaliditetom vrlo su visoki, kazala je i istaknula da ne pristaje na prijedlog sustava po kojemu se dijete može smjestiti u ustanovu.

- Otkud vam prava da zadirete u temeljna prava čovjeka, djece i osoba s invaliditetom. Naša djeca imaju pravo živjeti u svojim obiteljima, kazala je Lončar.

Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice Vesne Bedeković, kazala je da je stav ministarstva da će preuzeti zahtjeve prosvjednika.

- Ministrica će uskoro inicirati sastanak gdje će biti uključeno zdravstvo, rad i prosvjeta. Nadamo se da će taj međuresorni sastanak donijeti određene pomake, jer ovaj problem se jednostavno ne može rješavati samo i jedino u okviru ministarstva socijalne skrbi, kazala je Vučinić Knežević.

Pomoćnica ministra je potom razgovarala s nekima od prosvjednika koji su joj iznijeli svoje brojne teške probleme.
 
Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare u vezi s uspjehom Dubravke Šuice u Bruxellesu, odgovarao i na pitanja o prosvjedu roditelja njegovatelja. Kazao je da zna za taj problem i da će se tražiti rješenje.

- Mislim da smo uvijek pokazivali veliku osjetljivost prema svima onima koji su ranjive skupine.

Rešetar i Lončar: Roditelja njegovatelja nema tko zamijeniti ako ode na bolovanje 

U HRT-ovom Studiju 4 o problemima roditelja njegovatelja govorile su Suzana Rešetar i Sabina Lončar iz Udruge Sjene.

Rešetar je kazala da je među zahtjevima koje će podnijeti Ministarstvu i taj da se korigira status roditelja njegovatelja. Traže da se za to uvede plaćeni rad, a ne socijalna naknada. Lončar navodi da je najbolnija točka njihovih zahtjeva pravo roditelja njegovatelja na bolovanje. Kaže da to pravo postoji doista samo "na papiru", ali ne i u praksi.

- Roditelji nemaju pravo na bolovanje jer ih nema tko zamijeniti u njihovom poslu, onda kada su oni u nemogućnosti obavljati taj posao njegovatelja.

Rešetar je kazala i da naknada trenutačno iznosi 2.500 kn. Napominje da traže povećanje od ukupno 4.000 kn, ali i da bi bilo pristojno kada bi iznos bio oko 5.000 kn.

Gošće su napomenule da je dan roditelja njegovatelja različit jer su i djeca s različitim teškoćama i potrebama.  

Lončar smatra da se status njegovatelja i roditelja njegovatelja mora izdvojiti iz zakona o socijalnoj skrbi. 

- Naše obitelji ne smiju biti socijalni slučajevi samo zato što imamo osobu s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju, kazala je Rešetar te je opisala neke slične situacije u inozemstvu.

Kazala je i da bi roditelji trebali izabrati žele li biti njegovatelj ili pak raditi ono za što su stručni. Različita su rješenja u europskim državama, kazala je Lončar i opisala situaciju u kojoj roditelji njegovatelji ostaju bez naknade istoga dana kada premine i njihovo dijete.

- Istraživanja su pokazala da je nakon smrti djeteta roditelju potrebno oko dvije godine da se vrati "ponovno u život". Mi smo tražili da se roditelju dade šest mjeseci "za povratak". To pravo koriste i oni roditelji koji koriste rodiljni dopust, kaže Lončar.

Tvrdi da prijedlog o tome da se dijete može smjestiti u neku instituciju oni ne smatraju izborom. Dodaje da su troškovi u vezi s invaliditetom strahovito visoki te da je prilagodba vrlo skupa.

- Ustrajat ćemo na našim temeljnim pravima i borit ćemo se koliko god bude potrebno, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!