17:31 / 24.01.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Roditelji odgojitelji s državnom tajnicom Željkom Josić

Prosvjed roditelja odgajatelja

Prosvjed roditelja odgajatelja

Foto: Studio 4 / HRT

Članovi udruge roditelja odgojitelja sastali su se s državnom tajnicom Željkom Josić.

Ne odustaju od stajališta da je revidiranje te demografske mjere, što čini zagrebačka gradska vlast, protuzakonito, a potporu sada traže od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

- Ovaj državni ured će prema Gradu, ili su već odradili, u roku od 15 dana će tražiti da se uklone nedostaci, u roku od 60 dana da reagiraju prema toj odluci da korigiraju nedostatke što se tiče pravnog dijela i u suprotnom u roku od  30 dana idu isto prema Visokom upravnom sudu, izjavila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja. 

- Ja sam zatražio da se konačno izađe sa stavom političkim jer se radi o Središnjem državnom uredu za demografiju. Prema tome, neka izađu sa stavom, a pravnici neka onda pročešljaju je li to valjano pravno ili nije ili kako, između ostalog, mjeru modificirati, poručio je demograf Stjepan Šterc

Mjera roditelj odgojitelj ima prostora za doradu, no njezino ukidanje bez da su izvršene pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno, poručili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) nakon sastanka.

- Svi smo se složili da mjera ima prostora za doradu. No, zadiranje u pravo ili ukidanje istoga, bez da su prije izvršene ikakve pripremne radnje nikako nije smjelo biti provedeno i definitivno je loše isplanirano, navode u priopćenju. 

Doznali su, kažu, da Grad Zagreb do danas nije poslao analizu Uredu uredu na zahtjev istoga. Tvrde i kako je mjera zabilježila pozitivne demografske učinke te su zatražili da se s javnim očitovanjem uključi nadležni državni ured.

Pratit će, kažu, djelovanje Državnog ureda oko problema mjere roditelj odgojitelj u skladu s njihovim ovlastima i podsjećati ih da reagiraju s iznošenjem zaključka i javnog stava.

- Predstoji čekati koliko dugo će Grad Zagreb ignorirati traženje nadležnog nacionalnog ureda, te hoće li i njima prezentirati polovične informacije s ciljem manipuliranja o (ne)uspješnosti mjere, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednica HURO-a Ana Marija Berbić Lacko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!