Roditelji oprez: Ljigavci su otrovni!

01.03.2019.

19:09

Autor: Ivanka Bukulin/HRT

default error photo
U vrtiću oblikuju plastelin, ali na tržištu posljednjih godina sve su popularniji takozvani ljigavci. Osobito među školskom djecom.
U dječjem vrtiću "Čigra" mijesi se, razvlači i oblikuje. Ali isključivo plastelin.

- Djeca jako vole te medije kojima se manipulira, može ih se preoblikovat, to su zapravo mediji koji ih najviše smiruju, oni istražuju na taj način, njihova svojstva, rastežu oblikuju..., kaže odgojiteljica mentorica u Dječjem vrtiću "Čigra", Petra Klasić

U vrtiću oblikuju plastelin, ali na tržištu posljednjih godina sve su popularniji takozvani ljigavci. Osobito među školskom djecom. Da te igračke mogu biti opasne, doznali smo putem Rapexa, europskog sustava brzog uzbunjivanja. A na to upozoravaju i stručnjaci.

- Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 50% je bilo neispravno, što ukazuje na problem kojem se treba stati na kraj, kaže Lidija Barušić iz Zavoda za javnost zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Kemijski element bor dodaje se ljigavcima kako bi bili rastezljivi. No problem je količina. Ako ga se preko ruku unese previše, može izazvati probavne smetnje, ali i ostaviti dugotrajnije posljedice na zdravlje. I mi smo na analizu odnijeli šest ljigavaca. Rezultati su pokazali da su tri sadržavala nedopuštenu količinu bora.

- To su duplo veće količine od onog što se smatra zdravstveno sigurnim. Znači 300 se smatra sigurnim, a mi smo pronašli oko 600, dodaje Barušić.

Nakon našeg nalaza, reagirala je i sanitarna inspekcija. Dok traju dodatne analize, ti su ljigavci povučeni iz prodaje. 

Odgovor Ministarstva zdravstva

- Prema godišnjem planu za 2019., krajem siječnja obavljeno je uzorkovanje pet igračaka tzv. ljigavaca, za koje još očekujemo rezultate analize, kažu u Ministarstva zdravstva.

Podaci dostupni putem sustava RAPEX pokazuju da je svaki drugi analizirani ljigavac pao na testu. Stoga, oprez: nakon igranja obvezno oprati ruke, a manju djecu, dok se igraju, ne ispuštati iz vida. Ili se mogu, umjesto ljigavcima, igrati plastelinom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!