17:35 / 17.09.2019.

Autor: Ana Bralić/V.K./HRT

Roditelji traže zapošljavanje pomoćnika u nastavi

-

-

Foto: - / -

Roditelji kninske djece s teškoćama u razvoju zajedno s članovima Udruge osoba s invaliditetom, okupili su se jutros na mirnom prosvjedu jer traže zapošljavanje pomoćnika u nastavi.
Roditelji kninske djece s teškoćama u razvoju zajedno s članovima Udruge osoba s invaliditetom "Sveti Bartolomej" okupili su se jutros, 15 minuta prije početka nastave, na mirnom prosvjedu ispred osnovne škole "Domovinske zahvalnosti". Traže rješavanje pitanja zapošljavanja pomoćnika u nastavi.

Neshvatljivo je roditeljima da se iz godine u godinu ponavlja ista priča - školska godina počela, pitanje pomoćnika u nastavi - neriješeno.

- Horor, ježim se, tresem se, ne znam uopće šta bi rekla. Znači, i zvala sam, i plakala sam i tu su roditelji koje čeka to sve slijedeće godine. Odlučili smo da ako treba ići, ići ćemo do Zagreba. Stat ćemo ispred ulaza sa svom svojom djecom pa neka vide, naglašava Sanja Majstorović, majka.

- Već je drugi tjedan, žalosno je da roditelji moraju uzimat godišnje odmore da bi sjedili s djecom u razredu, govori Zorica Brnada, majka.

Jer samo s jednim asistentom za nekoliko djece uvjeti rada u razredu su - nemogući.

- Znači, toj djeci je potrebno konstantno vođenje i podrška. Individualno, baš im je potrebno 1 na 1, jer oni bez te podrške odlutaju iz aktivnosti, ne mogu pratiti sadržaj, ističe Izabela Migić, edukacijska rehabilitatorica.

Stoga roditelji traže da sljedeće godine sve bude riješeno do 1. srpnja.

- Znači, da imamo rješenja i da znamo da naše dijete prvog školskog dana čeka asistent u nastavi jer jako je teško da se oni privikavaju na učiteljicu, na novi prostor, a onda za 2 tjedna, mjesec dana dođe asistent, dođe nova osoba, to je za dijete šok, naglašava Brnada.

- Nabavljamo i tablete, nabavljamo ploče, nabavljamo sve za zdravu djecu, ali za djecu s teškoćama sve odgađamo, govori Josip Blažević, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom "Sveti Bartolomej".

Kninski roditelji mirni su prosvjed organizirali uoči sastanka u resornom ministarstvu koji je predviđen u petak 20-og rujna. Željeli su na taj način još jednom upozoriti da je potrebno što hitnije rješavanje problema pomoćnika u nastavi.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!