Vijeće roditelja OŠ Strožanac traži objašnjenje ravnateljice za otkaz učiteljici

31.05.2023.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: HRT/IMS/Hina/V.G.

Prosvjed podrške učenika i roditelja

Prosvjed podrške učenika i roditelja

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Vijeće roditelja Osnovne škole u Strožancu zaključilo je u srijedu da od ravnateljice Žane Prižmić zatraže objašnjenje razloga za davanje otkaza učiteljici Zrinki Perković Dodig, koja je upozoravala na opasnosti od vršnjačkog nasilja u školi i prije izgreda od prošlog četvrtka.


Roditelji su se uzbunili nakon incidenta koji se dogodio prošlog četvrtka, kada je učenik petog razreda željeznom šipkom zaprijetio učitelju i učenicima rekavši da je on "novi Kosta K".

- Zaključili smo da idućeg tjedna ponovno održimo sjednicu Vijeća roditelja na koju ćemo pozvati ravnateljicu Žanu Prižmić da nam detaljno objasni razloge otkaza učiteljici Zrinki Perković Dodig, izjavio je novinarima nakon sjednice Vijeća roditelja, predsjednik Vijeća Andrija Babić.

Ispred OŠ u Strožancu se za vrijeme sjednice Vijeća roditelj okupilo više roditelja koji su nosili transparent s natpisom "Ne damo našu Zrinku."

Babić je izvijestio kako je Vijeće roditelj zatražilo razrješenje članice Školskog odbora koja je na tu dužnost izabrana kao kandidat Vijeća roditelj, ali je glasovala za otkaz učiteljici Zrinki, što je suprotno stajalištu Vijeća roditelja.

- Tražimo od stručnih službi da pojačaju nadzor u razredu u kojem se nalazi dječak, kojeg se spominje kao izgrednika', rekao je Babić. Dodao je kako i tom dječaku treba pomoći, a ne da ga se stigmatizira.

Babić je također rekao kako je stajalište Vijeće roditelja da ima nemilih događaja u školi, ali da ih ne treba politizirati.

Kritizirao je predstavnike stranaka koji se, kaže, svojim izjavama miješaju u događanja u OŠ u Strožancu.

U našoj školi nema mjesta politizaciji, poručio je Babić.

Majka jedne od djevojčica koja je u razredu s tim dječakom, rekla je da su stručne službe zataškavale zbivanja u školi u Strožancu.

- Nama je učiteljica pokazala sporni metalni predmet kojim ja dječak prijetio, i taj predmet je poput ključ za mijenjanje auto guma i nije bezopasan, i može ga se smatrati hladnim oružjem, dodala je.

- Prikrivaju nam činjenice, organiziraju predavanje gdje kažu da je nerealno očekivati da škola bude sigurno mjesto, gdje kažu da u OŠ nema nasilja nego nestašluka, komunikacija stručne službe i roditelja je nikakva, roditelji su s pravom zabrinuti, smatra Viktorija Modrić Flies, majka učenice OŠ.

Učenici 5e razreda OŠ u Strožancu, mjestu istočno od Splita, kojem je razrednica Zrinka Perković Dodig, danas su bojkotirali nastavu, a njihovi roditelji su rekli da djeca neće ni sutra doći na nastavu.

- Takvim postupkom dajemo podršku učiteljici Zrinki Perković Dodig, kojoj su Školski odbor i ravnateljica škole otkazali ugovor o radu, a mi kao roditelji nismo dobili nikakvo obrazloženje za to, rekli su ranije danas roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

Ravnateljica škole kaže kako stoji iza svoje odluke jer je utvrdila da se razrednica neprimjereno odnosila prema učeniku s teškoćama u ponašanju i kojem je zbog toga dodijeljen asistent u nastavi.

Ravnateljica tvrdi da je tog dječaka razrednica pretjerano kažnjavala opomenama i ukorima.

- Ona je napravila niz povreda prema djetetu i prema roditeljima, dakle vrijeđala je roditelje i omalovažavala, šikaniranjem, zlostavljanjem učenika po izjavi djeteta i roditelja što je naravno prijavljeno svim nadležnim institucijama, rekla je Žana Prižmić, ravnateljica OŠ Strožanac.

- Mi kao osnivač uvijek u principu preporučamo da se takve mjere izbjegavaju pogotovo zato što još uvijek nisu sve činjenice utvrđene jer kako smo obaviješteni policija radi svoj posao, prosvjetna inspekcija isto tako, rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!