12:27 / 16.02.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Prijava štete na poljoprivrednim dobrima u Banovini istječe u ožujku

Prijava štete na poljoprivrednim dobrima

Prijava štete na poljoprivrednim dobrima

Foto: HRT / HRT

Sutra je trebao biti posljednji dan za prijavu štete na poljoprivrednim dobrima na Banovini, ali je rok ipak produljen. 

Zbog povećanog broja prijava, rok je produljen u Glini do 5. ožujka, u Petrinji do 3. ožujka, a u Sisku do 17. ožujka. Dosad je pristiglo 200-ak zahtjeva za prijavu štete. No s obzirom na gužvu, očekuje se da bi zahtjeva za prijavu štete moglo biti i više.

Obrtnici, OPG-ovci, fizičke i pravne osobe, mogu prijaviti štetu na poljoprivrednim zemljištima, gospodarstvima, ali i na mehanizaciji, strojevima koje su koristili. Također, ako su im stradale životinje u potresu i to je nešto što se može prijaviti. Dovoljno je ispuniti obrazac i vlastiti riječima opisati kakva je šteta nastala. Uz druge podatke, to sve treba predati ili putem e-maila ili pak fizički. Ovo je područje gdje jako puno ljudi živi od poljoprivrede i nadaju se da će im ipak stići nekakva pomoć, kazala je novinarka HTV-a Jelena Bokun u podnevnom Dnevniku. 

  

Damir Fabijanac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti u Glini, kazao je da je propisan obrazac na kojem se podnosi prijava. Poručio je da se na samom mjestu prijave i pomaže ljudima u tome. Potom će povjerenstvo, kako navodi, odraditi svoj dio posla. 

OPG-ovac Mirko Demić kaže kako se nada realnoj procjeni i pomoći. Kaže da uzgaja svinje, ima i kokoši i zečeve, a proizvodi i kukuruz i ječam. 

Stjepan Rom, također OPG-ovac, navodi da je imao vinograd. 

- Imao sam vino u podrumu i bačva od 200 litara, sa 180 litara vina unutra, prevrnula se i sve je uništeno.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!