Roksandić Vidlička o presudi Županijskog suda za Ivicu Todorića

07.10.2020.

13:59

Autor: I.D./Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zlouporabu na štetu te tvrtke 'teške' 1,25 milijuna eura.
 - Jasno je svima da je riječ o nepravomoćnoj presudi što znači da je zaključeno, podložno pravu žalbe što će sigurno državno odvjetništvo i učiniti, rekla je za Studio 4 docentica Sunčana Roksandić Vidlička s kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

➡️ Todorić i suoptuženici oslobođeni
➡️ Todorić: Optužnica - povijesna sramota pravosuđu RH
➡️ Spis "Todorić": 2760 sati čitanja


Onda će, dodala je, konačnu, pravomoćnu odluku o tome donijeti Vrhovni sud. Kazala je i kako je zanimljivo pratiti ovakve slučajeve koji su medijski predstavljeni kao korupcijski slučajevi u RH.

Podsjetimo, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zlouporabu na štetu te tvrtke 'teške' 1,25 milijuna eura.

- Zanimljivo je sve to usporediti i s percepcijom nepovjerenja u pravosuđe općenito, o percepciji korupcije kao jednom od glavnih smetnji našoj vladavini prava, kazala je Roksandić Vidlička.

Moramo svi biti svjesni, kazala je, da su suđenja i općenito optužnice i obrane u kaznenim djelima najkompliciranije.

- To znači da državno odvjetništvo koje goni taj slučaj mora poznavati ne samo odredbe kaznenog prava, nego moraju poznavati odredbe gospodarskog poslovanja, moraju znati odredbe trgovačkog društva. To su predmeti koji su sami po sebi jako složeni, pojasnila je.

"Posao koji je zaključen bio je fiktivni"

Puno brže i lakše ide, dodala je, kada imamo optužnicu za primjerice razbojništvo.

- Ovo treba dokazati. Treba imati financijska izvješća. Trebamo razumjeti što uopće zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju jest, kazala je Roksandić Vidlička.

Na temelju informacija koje imamo, kazala je, jasno se vidi da se išlo za time "da posao, barem kakav sam ja stekla dojam čitajući, nije bio obavljen".

- Znači da je posao koji je zaključen bio fiktivni, što znači da je novac koji je plaćen išao za tim da ošteti Agrokor, jer je temelj kaznenog dijela zlouporabe povjerenja nastanak štete društvu, rekla je Roksandić Vidlička.

Dodala je kako je jasno da će glavna stvar u dokazivanju biti je li taj posao obavljen ili nije obavljen - je li nastala šteta Agrokoru ili nije. Stoga treba vidjeti što je svaki svjedok iskazivao.

Tko je stvarni vlasnik tvrtke?

Na pitanje Kako dokazati tko je stvarni vlasnik tvrtke, Roksandić Vidlička je odgovorila:

- Potreba utvrđivanja stvarnih vlasnika nije vezana samo za Agrokor. Moramo znati da je ta odredba došla iz jedne direktive EU koja je vrlo bitna, a tiče se oduzimanja imovinske koristi, odnosno sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

To znači, pojasnila je, da osoba koja je prijavljena kao vlasnik - zapravo nije pravni vlasnik određenog trgovačkog društva.

Todorićevi istupi

Komentirajući istupe Ivice Todorića, Roksandić Vidlička je kazala kako svatko od nas ako je optužen se može u datom trenutku apsolutno braniti šutnjom.

- To je nešto što možemo biti ponosni da danas živimo u razdoblju kad nema inkvizicije, kad nema spaljivanja vještica, kada smo ravnopravni u kaznenom postupku i državno odvjetništvo mora dokazati nešto što nam stavlja na teret, rekla je.

- To je strategija koju je gospodin Todorić zauzeo i to je apsolutno njegovo pravo, dodala je.

Zanimljivo joj je, kazala je, vidjeti da se u RH svi pozivaju na to da smo korumpirani sa svih mogućih strana. Korupciju ćemo morati iskorijeniti, istaknula je, ako želimo biti društvo koje poštuje vladavinu prava i ako se želimo razvijati tržišno te u skladu s našim i europskim vrijednostima.

Komentirajući opsežnost optužnice, Roksandić Vidlička je kazala:

- Državno odvjetništvo je očito zauzelo stav da želi s jednom sveobuhvatnom optužnicom ući u ovaj proces. Izvidi su trajali, istraga je trajala, očito državno odvjetništvo smatra da ima dovoljno dokaza da taj spis bude tako velik.
Kao društvo, smatra Roksandić Vidlička, ne možemo očekivati da sve probleme u ovoj državi mora riješiti DORH.

- Mi imamo i druga tijela koja ima svoj opis poslova. Ne može DORH riješiti baš sve nagomilane probleme. Imamo različite financijske inspekcije, imamo poreznu upravu, imamo čitav niz tijela koje također imaju određene ovlasti reagirati u ovoj državi da ne dođe do toga da imamo kazneni progon, istaknula je Roksandić Vidlička.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!