"Romobilska pošast" na našim cestama

25.03.2023.

17:18

Autor: Žana Ljuština/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Romobile voze svi - djeca, stari, mladi...

Romobile voze svi - djeca, stari, mladi...

Foto: HTV / HRT

Posljednjih godina na cestama vlada prava "romobilska pošast". Voze ih svi - djeca, stari, mladi... I koliko god nam je romobil zanimljiv, toliko i strepimo jer je brz, ne čuje se, a usto većina onih koji ga voze, ne nosi kacigu. Što radi policija u takvim slučajevima, kako reagira, postoje li kazne i posljedice neodgovorne vožnje na romobilu?


Više od godinu dana Ardian se, umjesto automobilom, gradom kreće električnim romobilom.

- Zato što je praktično, zgodno i ušteda je velika kad je riječ o gorivu, ističe Ardian. 

Kaže, oprezan je u vožnji i dosad ni jednom nije bio u prometno opasnoj situaciji. I Petra ima slična iskustva, ipak ističe da ponekad može biti opasno.

- Pogotovo kad je sklisko, kiša, dogodi se da se poskliznem, kaže Petra i dodaje da ipak nije pala s romobila. 

Petra srećom nije dio policijske statistike.

- Moram naglasiti da se dogodilo devet prometnih nesreća u kojma imamo i 6 ozlijeđeih, rekao je Elvis Perinčić, PU zadarska.

Od srpnja prošle godine na snazi je zakon koji regulira upotrebu romobila. Njihova maksimalna brzina kretanja je 25 kilometara na sat, smiju ih voziti stariji od 14 godina. Predviđen je za kretanje jedne osobe, nikako dvije, i to po nogostupu ili biciklističkoj stazi.

Obvezna je i kaciga. 300 kuna kazna je za vožnju bez kacige. Unatoč tomu, rijetki su oni koji je imaju.

- Do sada je od uvrštavanja ovog novog članka PU zadarska poduzela 52 mjere prema prekršiteljima. Najčešće su bile zbog kacige ili zbog dvije osobe na romobilu, dodaje Perinčić. 

Romobili su, žale se vozači, brzi i nečujni i zahtijevaju dodatni oprez vozača.

- Problem je to što dosta mladih vozi, ne paze, to je najveći problem, poručuje Toni.

Iako se na zadarskim gradskim ulicama mogu vidjeti cijele godine, njihova sezona tek dolazi. Poziv je to na dodatni oprez za sve sudionike u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!