Romske obitelji iseljene, bageri ruše Plinarsko naselje

04.07.2019.

07:50

Autor: HRT

default error photo
Stanovnici Petruševca, koji su se tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put svoje su buduće susjede dočekali mirno.
Nakon gotovo tri desetljeća iz zagrebačkoga Plinarskog naselja - iseljene su romske obitelji koje su ondje živjele u nehumanim uvjetima. Njih osam otišlo je u Petruševec, zbog čega su prošloga tjedna prosvjedovali stanovnici tog naselja, dok se deset obitelji preselilo na druge lokacije. Sve je proteklo mirno, a bageri su jutros počeli rušiti Plinarsko naselje.

Predsjednik Mjesnog odbora Petruševec Jozo Jurić Hini je rekao da je preseljenje u punom tijeku, a stanovnici Petruševca koji su se tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put svoje su buduće susjede dočekali mirno.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došle u konvoju, pod pratnjom policije i Hitne pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je. 

- Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito niti institucije rade svoj posao niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri Hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju, izjavio je Jurić.

Kaže kako je glavni problem cijelog slučaja koji traje već šest mjeseci zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21 u Plinarskom naselju kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaji, tako da je Plinarsko naselje sigurno smetalo investitoru, rekao je.

- Kako se sada odjednom Plinarsko naselje preseljava, a postoji već 30 godina i nitko se dosad nije sjetio tih Roma, čudi se Jurić. Ocijenio je da je to sukus cijele priče te da je zakazala pravna država. - Nijedna od institucija kojima smo se obraćali da na normalan, dostojanstven način riješi situaciju nije nas slušala niti prihvatila bilo kakav naš argument, kaže Jurić.  Iz Grada Zagreba jutros Hini još nisu odgovorili je li srušeno Plinarsko naselje i jesu li njegovi stanovnici preseljeni u Petruševec.

Prije tjedan dana iz Grada Zagreba poručili su kako ne odustaju od useljenja socijalno ugroženih obitelji u zgradu u zagrebačkom naselju Petruševec. Rekli su da su u tu zgradu već uselili 14 obitelji, a da će u preostale stanove biti organizirano useljenje idućih dana.

Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji, strogo poštujući redoslijed na listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon natječaja. Riječ je o obiteljima koje nemaju mogućnost same riješiti stambeno pitanje, koje prebivaju u Zagrebu neprekidno dulje od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje, kažu u Gradu.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec 27. lipnja blokirali su zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!