19:22 / 13.03.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Regionalni dnevnik/

Rončević: Ne nose se maske vani, na kućnim zabavama više od 10 osoba

dr. Dobrica Rončević

dr. Dobrica Rončević

Foto: HRT / Dnevnik

Među najpogođenijim županijama epidemijom koronavirusa, s troznamenkastim brojem novozaraženih, ponovno je Primorsko-goranska. Proteklih dana riječki prsten bio je najveće žarište, s više od dvije trećine novih slučajeva. Ljudi se ne pridržavaju mjera, rekao je Dobrica Rončević, dr. med., epidemiolog, NZJZ Primorsko-goranske županije. 

- Ovih dana veće brojke pripisujemo na temelju epidemioloških obrada, kršenju mjera poput nenošenja maski na vanjskim prostorima gdje se ne može osigurati razmak od metar i pol. Zatim je riječ o kućnim zabavama, gdje ima više od deset osoba i o ljudima koji nisu članovima dvije obitelji kako je to propisano. Sve skupa je popustilo kad nam je epidemiološka situacija dopustila, ali se pojavom novih varijanti virusa pojavio i razlog za ponovno poštovanje barem postojećih mjera, ističe. 

Što se tiče cijepljena, pri kraju smo kaže, prve faze cijepljenja zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije.

- U tijeku je akcija cijepljenja i starijih od 65 osoba i kroničnih bolesnika s cjepivima koje preko određenih kvota dobivaju liječnici obiteljske medicine. Cijepe ih na određenim punktovima. Za sada smo u toj drugoj fazi na nekih 15% procijepljenosti populacije. 

Građanima poručuje i upozorava na odgovornost koja proizlazi iz našeg svakodnevnog ponašanja. Vrijeme je kaže da se osvijestimo da bi se vrlo brzo moglo ponovno dogoditi opterećenje zdravstvenog sustava, navodi dr. Dobrica Rončević.

25% nehitnih zahvata u KBC-u se od ponedjeljka reducira, o čemu će pacijenti biti na vrijeme obaviješteni, a otvara se novi Covid odjel.

Nastavljeno cijepljenje u Rijeci

Od sedamdeset osoba koje su se u jutarnjim satima trebale cijepiti na Zametu samo se jedna nije pojavila, kaže dežurni liječnik obiteljske medicine. Građani, uglavnom starije dobi, kažu da je cijepljenje normalan korak prema suzbijanju pandemije.

Na pitanje zašto su se odlučili cijepiti, građani navode - zbog zdravlja i zbog svojih starijih.

Neki kažu - bit će što bude. Očito kod nekih postoji doza nepovjerenja prema cijepljenju ili vrsti cjepiva, no ipak su se odlučili za taj korak.

- Što ću filozofirati ovo i ono. Čujte da je sudbina takva da se nešto dogodi, dogodit će se. Dvije tri godine prije ili kasnije - gotovo je, rekao je jedan Riječanin.

- Danas cijepimo s AstraZenecom, radimo u dvije smjene od 7 do 13 i od 13 do 19 sati. Predviđeno je da cijepimo oko 350 ljudi, istaknuo je Božidar Kandžija, dr. med./liječnik obiteljske medicine.

To je još premalo, a masovno cijepljenje u Hrvatskoj neće biti moguće dok se ne osiguraju dovoljne količine cjepiva. Do tada će u nekim županijama broj zaraženih vjerojatno rasti, a današnjih 149 novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji svakako nije podatak koji ulijeva optimizam. Do unatrag samo tjedan dana dnevni prosjek novooboljelih u ovoj županiji bio je otprilike upola niži.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!