Rončević: Nove varijante virusa i opuštanje povećali su broj novooboljelih

07.03.2021.

19:36

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/IMS/HRT

Dobrica Rončević

Dobrica Rončević

Foto: HRT / HTV

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a da je na porast broja oboljelih u toj županiji utjecalo širenje novih varijanti virusa. 

- Nove varijante virusa imaju veći potencijal prijenosa bolesti, nego što je to standardni soj. Drugi razlog je to što smo išli u određena popuštanja mjera koja su dovele do toga da ljudi shvate da se mogu opustiti. Manje su koristili zaštitu poput distance, nošenja maski i izbjegavanja okupljanja. Bili smo svjedoci i okupljanja koja su bila čak i javno vidljiva, posebno među mladima, ali i prilikom drugih različitih događaja, istaknuo je Rončević. 

Naglasio je da će se nastaviti s cijepljenjem i pripremiti se za situaciju kada će cjepiva biti znatno više pa će se u kratkom vremenu moći procijepiti veći broj ljudi.

- Vjerojatno ćemo subotama i dalje nastaviti koristiti dvoranu Zamet, dodao je. 

U Primorsko-goranskoj županiji posljednjih tjedna dana broj novooboljelih je u porastu, pa tako i u riječkom KBC-u. Danas ih je ondje smješteno 45, a na respiratoru su četiri osobe. Epidemiološku situaciju u toj županiji, u odnosu na prošle mjesece, obilježio je veći broj zaraženih među školskom djecom i mladima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!