Rončević: Omikron se toliko proširio da nam gotovo nikakve preventivne mjere ne pomažu

21.01.2022.

08:21

Autor: Studio 4/HRT

Dobrica Rončević

Dobrica Rončević

Foto: HRT / HTV

Omikron se toliko proširio da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu, izjavio je u Studiju 4 Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

- Prema broju jučerašnjih testiranja, danas se očekuje porast broja novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je Rončević. 

U čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih? 

- Cijepljenje i preboljenje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristaša da se 'a priori' ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, osobito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti širokim i dostupnim testiranjem, naglasio je. 


Oboljeli od delte u riziku od omikrona? 

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije - bakterijska oboljenja, upale i trombovi, Rončević je kazao da pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim - starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti, poručio je.

Zabrana okupljanja, minimalni učinak 

Rončević je kazao da na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

- Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se 'boosterirali' oni koji to još nisu učinili te se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docjepljivanje bi, za razliku od preboljenja, trebalo biti glavno oružje protiv pandemije, dodao je.

Optimizam vezan za omikron?

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju, poručio je da postoji rizik od pojave neke nove varijante koja bi mogla biti i opasnija. Ne smijemo odustati niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava - nastavak cijepljenja, smatra Rončević. 

Rončević je komentirao slučaj Austrije koja uvodi obvezno cijepljenje, a ima najviše zaraženih te Izraela koji najavljuje ukidanje COVID potvrda.

COVID potvrda kao motivacija za cijepljenje i docjepljivanje

- Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. COVID potvrda, ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje, ima puno manje značenje, kazao je. Dodao je da mu se obvezno cijepljenje osobno ne sviđa, ali kako je na svakoj pojedinoj zemlji da osmisli način kako održavati cijepljenje i procjepljivanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!