Šostar: Prvu dozu dobilo 141.000, a drugu dozu 37.000 Zagrepčana

13.04.2021.

08:55

Autor: T.V./HRT

Zvonimir Šostar

Zvonimir Šostar

Foto: HTV / HRT

Nastavljaju se masovna cijepljenja u zemlji. Na Zagrebačkom velesajmu danas bi svoju dozu trebalo primiti oko 3.000 stanovnika glavnog grada. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručuju građanima da se ne trebaju brinuti vezano za to gdje su se prijavili za cijepljenje. Kažu da je sustav postavljen tako da nema dvostrukog prijavljivanja.

- Do danas se na Velesajmu cijepilo 7049 osoba. Danas do podne se cijepilo oko tisuću ljudi. Računamo da ćemo i danas oko 3 tisuće ljudi procijepiti. U gradu Zagrebu je do sada prvu dozu cjepiva dobila 141 tisuća ljudi, a drugu dozu njih 37 tisuća. Odrađujemo jedan ogroman posao i hvala svima koji u njemu sudjeluju, poručio je Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar za Dnevnik u podne.

Komentirao je i činjenicu da se danas na Velesajmu cijepilo i dosta mlađih osoba, čak i dvadesetogodišnjaci.

- Vidio sam da je danas i Ministarstvo izdalo priopćenje kako je došlo do problema s aplikacijom i vjerujem da će danas tijekom dana resorno ministarstvo i to riješiti, poručio je.

Na pitanje novinarke Ruže Ištuk je li već dogovoreno gdje će se cijepiti prosvjetni radnici, Šostar je odgovorio kako će se svi cijepiti na Velesajmu.

- Mi ovdje možemo cijepiti 5 tisuća osoba dnevno, tako da nema razloga da se cijepi negdje drugdje. Iako moram naglasiti da mi još uvijek dostavljamo dio cjepiva i liječnicima obiteljske medicine u čijim se ordinacijama uglavnom daje druga doza, ali ovaj tjedan mogu davati i prvu dozu cjepiva, objasnio je. 

Kaže kako ne postoji bojazan o dvostrukom prijavljivanju za cijepljenje - ako se netko prijavio i kod svog liječnika i na platformu, iz jedne će se evidencije brisati.

- Do kraja tjedna ćemo imati samo AstraZenecino cjepivo, vidjet ćemo kakve će dalje stizati pošiljke. Vjerujem da ćemo od idućeg tjedna imati i drugih cjepiva. Kako ćemo dobivati nova cjepiva, tako ćemo ih i aplicirati, poručio je Šostar.

Rotim: Do kraja tjedna stariji od 65 i kronični bolesnici trebali bi biti cijepljeni

Za danas je potvrđen dolazak oko tri tisuće osoba iz druge faze cijepljenja - stariji od 65 i kronični bolesnici. Do kraja tjedna svi oni trebali bi biti cijepljeni.

- Do kraja tjedna svi oni bi trebali biti cijepljeni kako bi mlađi mogli doći na red, rekla je u emisiji Hrvatskoga radija "Izaberi zdravlje" glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim.

Komentirala je odgovaranje na pozive za cijepljenje koji stižu elektroničkom poštom. 

- Jedan dio poziva ide preko platforme cijepise.zdravlje.hr putem mailova. Jučer smo poslali 2660 mailova, 1569 osoba je potvrdilo dolazak. Više od tisuću osoba nam nije potvrdilo dolazak, ne znamo je li u pitanju neotvaranje mailova, neodgovaranje samoga termina ili im ne odgovara cjepivo s kojim trenutačno cijepimo (AstraZenecino cjepivo). Ostalih 1200 osoba su potvrđeni od strane liječnika obiteljske medicine koji nam pomažu da imamo što bolji odaziv na cijepljenje, rekla je Rotim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!