14:21 / 12.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Rotim: Zbog gripe bit će otežano donošenje same dijagnoze

Foto: Pixabay, HTV

Foto: Pixabay, HTV

Foto: - / -

Budući da je osoba iz sustava, nije za kazne zbog kršenja samoizolacije i izolacije te nenošenja maske. Vjeruje da građane treba redovito podsjećati na pridržavanje mjera.
Imamo manji broj testiranih uzoraka, ali možemo reći da su se ljudi počeli pridržavati mjera. Pozitivne osobe nam ipak govore svoje kontakte, rekla je u Studiju 4 Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Cijepljenje protiv gripe i u ljekarnama 
➡️ Gripa: Naručeno 590.000 doza, u pripremi plan cijepljenja

Velik problem za epidemiologe bilo je to što pozitivne osobe nisu navodile sve one s kojima su bile u kontaktu. Rotim kaže da su nakon nekoliko dana morali utvrđivati tko je s kim bio na događaju ili druženju.

Stožer je danas predstavio mjere, događaju može nazočiti maksimalno 50 osoba. Rotim vjeruje da će to uroditi plodom i da će se građani početi pridržavati triju osnovnih mjera: držanje distance, redovito pranje i dezinfekcija ruku i pravilno nošenje maske.

Rekla je da ne znamo što nam donosi iduće razdoblje jer se prvi put susrećemo s ovim virusom.

- Naši epidemiolozi zabrinuti su jer će se pojaviti i virus gripe, zbog čega će biti otežano donošenje same dijagnoze, dodala je.

Opisala je jedan radni dan. Zavod je posljednjih šest mjeseci na prvoj liniji, sve su reorganizirali, za sada imaju snage, ali Služba za epidemiologiju koristi se  zadnjim atomima.

- Ako brojke budu rasle i ako se građani ne budu pridržavali mjera, ne znamo hoćemo li moći sve odraditi, dodala je. 

Budući da je osoba iz sustava, ističe, nije za kažnjavanje kršenja samoizolacije i izolacije te zbog nenošenja maske.  Vjeruje da građane treba redovito podsjećati na pridržavanje mjera. Smatra da su i mladi svjesni da virus možda neće njima naštetiti jer su mlađa populacija i nisu ugrožena skupina, ali može naštetiti njihovim ukućanima.

Velik je interes za cjepivo protiv gripe, sezona dolazi i oko 15. listopada počinje cijepljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!