Rozalinda se na Pašmanu drži ekoproizvodnje

24.09.2022.

07:00

Autor: Kristina Tartaro/V.K.//Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rozalindin OPG na Pašmanu

Rozalindin OPG na Pašmanu

Foto: HTV / HRT

Mnogi na otok vole doći ljeti, no sve je manje onih koji će ondje prezimiti. Upravo to odlučila je Rozalinda Banić. Na otoku Pašmanu, u mjestu Kraj, nju i njezinu obitelj drži ekološka poljoprivreda. S dva hektara zemlje, najveći su poljoprivredni proizvođači na otoku.   

Bilo je ovoga ljeta u plasteniku Banićevih rajčica, paprika, krastavaca, patlidžana, lubenica, dinja... Onda je dobio drugu namjenu.

- Ovo je dobro jer ne treba pokrivati smokve, one su uvijek na suncu, ne pada rosa po njima i onda budu fine. Sad ih još treba probrati. Fine izgledaju za jest,i a lošije za rakiju, rekla je Rozalinda Banić, voditeljica OPG-a.

Isto je i s rajčicama.

- One će ići za „šug” zato što su sitni, više nisu za pijacu. Ja od njih radim „šalšu” i pakiram ih u male i isto ih prodajem, naglašava. 

Sve što uzgoje, kaže, uspiju plasirati. Na tržnici, u restoranima, na kućnom pragu. Uz osnovni moto - ništa se ne smije baciti. Ako se ne proda, ide u džemove, likere, "šalše". Ono što nije ni za to, pojedu ovce koje Banići drže. Ode se i u ribe. Za to je, kaže Rozalinda, zadužen sin. A sve je počelo prije dvadesetak godina, kada su se na Pašmanu, u mjestu Kraj odlučiti baviti ekološkom poljoprivredom. Rozalinda je odlučila. Nije se dala s otoka. Prihvatio je to i suprug rodom iz zadarskoga zaleđa.

- Počeli smo s 200 rajčica i kao mi ćemo to na pijaci prodavati. Onda nam je stigao račun za vodu pa nam je bilo skupo. Onda sam išla na mjeru 6.3. i dobila plastenike, rekla je Rozalinda.

Uključena je cijela obitelj. Kada nije na tržnici u Ždrelcu, Rozalindina majka je u kušaonici.

- Imamo 9 vrsti likera koje imaju oznaku HOP. Od mente, kadulje, šipka, dunje, od samoniklog voća, a i pečena rajčica, sušena rajčica, čajevi za prehladu, rekla je Marica Bačinić dodala kako sve to stiže napraviti noću.

Nađe se vremena i za posjet gostima u robinzonskoj kućici. Jer uz poljoprivredu, bave se i turizmom. 

Šestu godinu dolazimo. Znači da nam je odlično. Više i nismo gosti, nego prijatelji, obitelj, naglašava Janek Honorata, gost iz Poljske.

Kratko se Rozalinda zadržala, treba obići masline, vinograd. I brzo natrag u vrt jer uvijek treba još nešto ubrati, okopati, zaliti.

I ne žali se. Zvijezde su se, kaže, posložile upravo onako kako treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!