13:46 / 17.05.2019.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Rozi megafon": rijetko je tko kažnjen za zločin iz mržnje prema LGBTIQ osobama

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Platforma je predstavljena u sklopu kampanje "I tebe se tiče kad se mrzi i viče - prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama".
Udruga Zagreb Pride predstavila je u petak platformu za informiranje, podršku i pomoć žrtvama zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama "Rozi megafon" preko kojega građani mogu prijaviti zločin iz mržnje kojih u Hrvatskoj, prema procjenama udruge, devet od deset prođe nekažnjeno.

"Rozim megafonom" želi se informirati i educirati o zločinu iz mržnje te povećati broj prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama.

Platforma je predstavljena u sklopu kampanje "I tebe se tiče kad se mrzi i viče - prijava zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama".

Članica upravnog odbora Zagreb Pridea Matea Kosovec upozorila je kako istraživanje o nasilju, diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv LGBTIQ osoba "Brutalna stvarnost" pokazuje da se od 133 prijavljena prekršaja s elementima poticanja i pozivanja na mržnju, 97 odnosi na LGBTIQ osobe kao žrtve.

Uz to, čak devet od deset zločina iz mržnje u Hrvatskoj prođe nekažnjeno.

Svoje iskustvo ispričala je žrtva nasilja Martina Šalov koja se, osim što je bila premlaćena, susrela s nerazumijevanjem nadležnih tijela, ali i dugotrajnim sudskim procesima koje zahtijevaju zakonski propisi, iako je sama žrtva nasilja, poručila je.

Gostovanje Mateje Kosovec i Martine Šalov u Studiju 4 pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!