''Rozi megafon'': Stagnacija razvoja i poštovanja LGBTIQ prava u Hrvatskoj

13.02.2023.

17:47

Autor: T.V./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Političko, društveno i institucionalno okružje za LGBTIQ osobe nepovoljno je, a u razdoblju od 2018. do 2022. došlo je do stagnacije u razvoju i poštovanju ljudskih prava u Hrvatskoj, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju ''Rozog megafona'' - izvještaja Zagreb Pridea.

- Okruženje za LGBTIQ osobe postalo je izrazito nepovoljno nakon što nije spriječeno održavanje referenduma o zabrani istospolnog braka. Taj trend stvaranja negativnog okruženja pogoršan je i narednih godina kroz različite institucionalne, političke i druge pritiske, navodi se u izvještaju.

LGBTIQ osobe i dalje su žrtve nasilja, a i predrasude i socijalna distanca ostale su velike, kazao je Franko Dota iz Udruge Zagreb Pride. Dodao je i da većina žrtava nasilja ta kaznena djela ne prijavljuje.

- Imamo još jaču i još emancipiraniju LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj u odnosu na prethodno razdoblje, pogotovo među mladom populacijom. Međutim, ta mlada populacija sve više trpi različite oblike diskriminacije i nasilja, kazao je Dota. Istaknuo je i da potrebe LGBTIQ osoba nisu prepoznate u obrazovnom i zdravstvenom sustavu navodeći i da se u izvješću ističe kako nije uvedena nikakva smislena i znanstveno utemeljena seksualna edukacija te da je sadržaj zdravstvenog odgoja sveo tematiku spolnosti na minimum. Zaključio je i kako unutar odgoja i obrazovanja uopće nije predviđeno obrađivanje tema koje stavljaju naglasak na prava LGBTIQ osoba.

- Iako je 2014. donesen Zakon o životnom partnerstvu koji parovima istoga spola daje veliku razinu pravne zaštite i definira taj institut kao zajednicu obiteljskog života, djeca životnih partnera nemaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca bračnih i izvanbračnih drugova različitoga spola, kazao je Dota.

U izvješću je navedeno i posebno nepovoljno okruženje za život transrodnih osoba kojima se, kako se ističe, otežava pristup gotovo svim pravima i uslugama zbog nepostojanja odgovarajućeg zakonskog rješenja za pravno priznanje rodnog identiteta temeljenog na samoodređenju.

Ljubičić: Položaj LGBTIQ osoba predmet ''monitoringa'' mog Ureda


Na predstavljanju izvješća naslovljenog ''Dva koraka naprijed, jedan natrag'', pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je i kako je položaj LGBTIQ osoba predmet ''monitoringa'' i njezina Ureda.

- Često smo posljednjih godina reagirali na homofobne i transfobne izjave javnih osoba i sudionika visokih političkih tijela koje su poticale na mržnju i nasilje.  Nismo se libili ni pokretanja kaznenih prijava, kazala je Ljubičić.

U predstavljanju izvješća sudjelovali su i saborska zastupnica zeleno-lijevog bloka i članica Odbora za ravnopravnost spolova Ivana Kekin, odvjetnica Natalija Labavić te Leonardo Mikac iz udruge ZA PRAVO LGBTIQA+ OSOBA i Petar Dukić, iz Queer Sport Splita i LGBT centra Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!