Jandroković o odnosima sa Slovenijom: Teško je vrijeme, treba imati prijatelje

14:50 / 15.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković posjetio je sajam 'S kobasicom u EU' u Sv. Petru u Šumi gdje je komentirao aktualnu političku situaciju. Na pitanje treba li u Ustav vratiti rečenicu da je "pravo na pobačaj ustavno pravo", kako to planiraju predložiti oporbene stranke, Jandroković je ocijenio kako je to tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo. Smatra kako raspravu o tome treba privesti kraju jer "postoji zakon koji je u skladu s Ustavom i koji je, kada se uspoređuje s ostalim zemljama članicama EU-a negdje u sredini. Komentirao je i odnos sa Slovenijom. 

- S obzirom na trenutnu situaciju, na veliku globalnu krizu, na rusku agresiju na Ukrajinu i ozbiljne najave svjetske recesije, ne trebaju nam teme koje dijele društvo, već trebamo raditi i djelovati na međusobnom uvažavanju, toleranciji i različitosti, kazao je Jandroković. Smatra kako tu raspravu treba privesti kraju jer "postoji zakon koji je u skladu s Ustavom i koji je, kada se uspoređuje s ostalim zemljama članicama EU-a negdje u sredini - ni preliberalan niti prerigidan".

- Na toj temi u ovom trenutku nije mudro skupljati politički bodove, što neke opcije rade, poručio je Jandroković.

Hoće li Slovenija uvjetovati ulazak Hrvatske u Schengen?

Komentirajući najave iz Slovenije da će uvjetovati ulazak Hrvatske u Schengen provedbom arbitražne odluke o granici, Jandroković je ustvrdio kako su Hrvatska i Slovenija toliko orijentirane jedna na drugu da "bilo kakvi prijepori ne bi bili korisni ni hrvatskoj niti slovenskoj strani".


- Zato se nadam da neće biti nikakvih uvjetovanja i teških riječi već da ćemo nastaviti u duhu dobrosusjedskih odnosa vodeći računa o zajedničkim interesima. Teško je vrijeme, treba imati prijatelje, saveznike i partnere, a ne otvarati teme koje nas dijele, poručio je Jandroković.

Nije htio komentirati teze predsjednika Republike Zorana Milanovića o blokiranju ulaska Švedske i Finske u NATO poručivši kako je "na sajmu kobasica u Svetom Petru u Šumi, a to mu je važnije nego ono što govori Milanović o bilo kojoj temi".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!