11:45 / 14.11.2020.

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Ruka pomoći braniteljima

-

-

Foto: - / -

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Šibensko-kninske županije pokrenula je gotovo 2 milijuna kuna vrijedan europski projekt „Ruka pomoći" namijenjen njezi i potpori za 30 veterana.
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Šibensko-kninske županije pokrenula je gotovo 2 milijuna kuna vrijedan europski projekt „Ruka pomoći" namijenjen njezi i potpori za 30 veterana. U Kijevu se jedna gerontodomaćica skrbi za šestoricu hrvatskih branitelja koji su najbolje godine života proveli na fronti.

Bar jednom tjedno Mladenka je u domu Ćulumovih.

- Da mi nije nje ne znam šta bi, iskreno da vam kažem, rekla je Nediljka Ćulum iz Kijeva.

Zbog invaliditeta, sama ne može, a suprug Stipe ne stiže. Za preživjeti uzgaja koze. Jer iako dragovoljac Domovinskog rata, ima minimalnu mirovinu.

- Tisuću 900 kuna. S tim živim kako živim, nisam se dao opet da pokleknem, kaže Stipe Ćulum, hrvatski branitelj iz Kijeva.

- Veliki je broj hrvatskih branitelja upravo u toj kategoriji na rubu siromaštva, osnosno na rubu socijalne isključenosti, kaže Luka Petrina, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šibensko-kninske županije.

A da su zaboravljeni od društva, teško se mire. I tu im uskače njihova gerontodomaćica. - Ženi svaka čast - dao bi joj svoje sve, samo šta je žena, šta ti izađe u susret niko me drugi nije posjetija, dodaje Ćulum.  

- I popričamo i družimo se i eto vidim na njima nekad bude i dana kad je njima teško to su vjerojatno te ratne rane - ko šta je Stipe malo prije zaplaka, kaže Mladenka Cerovšek, gerontodomaćica iz Kijeva. 

Od ratnih rana jače boli nepravda. Priznavanje statusa hrvatskog vojnog ratnog invalida Mijo čeka već dvije godine. A Kijevljani, kaže, 91ve nisu čekali. 

- Čim su počele te barikade odma smo priključili se, rekao je Mijo Ercegovac, hrvatski branitelj iz Kijeva.

No, na težak život, ne žali se.

- Ja sam naučio i na gore stvari i teže u Domovinskom ratu di je bilo -20 u Dinari, dodaje.

U sjeni moćne planine zato je danas svoj na svome. A zahvaljujući projektu "Ruka pomoći" on i njegovi suborci mogu računati na potrebnu skrb, ali i toplu riječ.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!