08:24 / 21.07.2021.

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Rukavina: Nakon svake bure spašavamo kupače koji se opuste

Alen Rukavina

Alen Rukavina

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL/HTV

Lučki kapetan Alen Rukavina gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" osvrnuo se na važnu temu - nepromišljeno i opasno ponašanje turista.

Naime, Lučka kapetanija nedavno je imala akciju spašavanja u Starigradu.

- To je uobičajena situacija za lučku kapetaniju i područje Velebitskog kanala. Nakon svake bure imamo kupače koji se opuste, obično su na madracima na napuhavanje, i u naletu bure budu otpuhani na pučinu, rekao je Rukavina, dodavši kako godišnje imaju 15-ak akcija spašavanja.

Nakon što su zaprimili poziv, istaknuo je, isplovili su za sedam minuta i turist je već nakon 19 minuta bio spašen.

- Neobično je da su putem naišli na još tri kupača koji nisu ni stigli pozvati pomoć, a već su bili spašeni i dopremljeni na obalu.

Rukavina je kao čest problem istaknuo glisiranje.

- U zadnje dvije godine pokrenuli smo ograđivanje plaža s kopnene strane. Trudimo se braniti obalnu crtu što je više moguće i gliserašima poručujemo da su u zoni visoke odgovornosti gdje su kupači, rekao je lučki kapetan Rukavina koji je svima poručio da je najbitnije pratiti vremensku prognozu.

A kad je riječ o koronavirusu u Zadarskoj županiji, situacija nije najbolja posljednjih tjedana. Brojevi su veliki, ali situacija je još uvijek pod kontrolom. Dnevno je riječ oko 20 novozaraženih, a riječ je o mlađim osobama i kontaktima prethodno oboljelih. U zadarskoj bolnici liječi se 17 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru, izvijestila je HRT-ova novinarka Kristina Tartaro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!