21:17 / 09.01.2021.

Autor: V.G./Hina

Rupa u Mečenčanima od dvadesetak metara i dalje se širi

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom.
Najveća rupa u tlu u selu Mečenčani, nastala nakon potresa na petrinjskom području, širine od dvadesetak metara i dubine od najmanje pet metara i dalje se širi, no ograđena je i nakon geoloških ispitivanja odlučit će se o eventualnoj sanaciji, utvrdili su geolozi u subotu.

➡️ Posljedice potresa - nove informacije
➡️ "Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike"
Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerima, rekao je za Hinu Josip Terzić, predstojnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

Rekao je i da je nakon obilaska područja u okolici sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa, od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća - na njivi. Dodao je i da će se uskoro na širem području snimiti stanje bespilotnim letjelicama te iskoristiti snimke HGSS-a kako bi se utvrdilo ima li i više rupa u tlu u okolnoj prirodi.

Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo napraviti u ovom trenutku. Geolozi će nakon svojih istraživanja proslijediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, prema pravilima svoje struke, odlučiti trebaju li se i mogu li se uopće takve rupe sanirati, zaključio je Terzić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!