12:42 / 11.03.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ruše se stambeni objekti u centru Petrinje, stigli pilići za OPG-ove

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Tijekom dva i pol mjeseca od razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije zabilježen je 931 potres - a 16 ih je bilo jačih od magnitude 4 prema Richteru. Oštećeno je više od 38 tisuća objekata, a do sada je podneseno gotovo 4.300 zahtjeva za obnovu.


U centru Petrinje krenulo se s rušenjem prvog od četiri stambena objekta, javila je za Dnevnik u podne Margareta Jozinović. Riječ je o privatnim objektima koji predstavljaju ugrozu za prolaznike i stanovnike.

Nakon potresa svoje je domove na Banovini napustilo 3 tisuće osoba - oko 1.100 u Sisku, oko 1.400 u Petrinji te njih 177 u Gilni. Oni koji su ostali i dalje se svakodnevno bore s problemima, a u normalizaciji života svakako im pomaže činjenica da će im biti pokriveni računi za struju i plin.

Ima i onih koji su se baš sad na Banovinu odlučili - doseliti.

- Od početka godine do jučer na području Sisačko moslavačke županije, doselilo se ukupno 179 osoba, od kojih 176 iz drugih županija te 13 iz inozemstva, rekao je Dario Kačmarčik, glasnogovornik PU sisačko-moslavačke.

A iz Čakovca je stigla vrijedna donacija - 8 tisuća pilića za uzgoj. Oni će se rasporediti na 300 OPG-ova na ovom području.


Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević kazao je kako se život polako vraća na ova područja, a s proljećem kreću i poljoprivredni radovi. Mara Grudenić i Jagica Piškor koje su dobile piliće kažu kako im svaka pomoć, pa makar i malena - puno znači. Zahvaljuju svima koji su pomogli.

- Civilne udruge su podnijele zahtjev Stožeru civilne zaštite a donaciji je posredovalo Ministarstvo poljoprivrede. Tako da OPG-ovi mogu hraniti ove piliće kako bi oni mogli završiti na obiteljskom stolu, kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tihomir Majdak.


A hraniti treba i dušu. Program za djecu i mlade "Ruksak pun kulture" održava se već osam godina, koji u ovim posebnim okolnostima, dodatno dobiva na važnosti. 

- Tijekom proljeća i ljeta sigurno će biti jako puno programa na otvorenom, a veliki je interes i od kazališta, i od glazbenika da budu prisutni u ovom području, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

U programu koji je danas počeo u Topuskom sudjelovat će više od 3 tisuće učenika u cijeloj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!