Ruševni dimnjak prijeti dječjem parku

17.02.2021.

16:39

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Rušenje dimnjaka prijeti stanovnicima Trnja

Rušenje dimnjaka prijeti stanovnicima Trnja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Posljedice potresa još se nisu sanirale i prijeti padanje opasnih dijelova s raznih objekata, jučer su se cigle i dio pročelja odlomili u središtu Zagreba. Od toga strahuju i stanari Starog Trnja kojima prijeti urušavanje dimnjaka, i to u neposrednoj blizini dječjeg igrališta.

Helena Franić majka je petero djece. Kao i većina roditelja s Trnja vrijeme s djecom provodi na igralištu. Zbog starog dimnjaka, oštećenog u potresu, strahuje za sigurnost djece.

- Nije nam ugodno zato što ne znamo hoće li pasti, kada će pasti i hoće li pasti zbog potresa ili nečega drugog, kaže Helena.

Slično razmišljaju i drugi roditelji iz naselja. Ovdje se okuplja velik broj djece i ova im je situacija neprihvatljiva.

- Kad hodamo po cesti gledamo gdje što pada, a ovaj dimnjak je stvarno star i visoki jako je blizu svih sadržaja koje djeca redovito koriste od ranog proljeća do kasne jeseni, kaže Marijana Glavinić

Nakon zagrebačkog potresa roditelji i korisnici sportskog društva tražili su od vlasnika, HŽ Infrastrukture, da se objekt pregleda. Odgovor nikad nisu dobili. Uslijedili su novi potresi na Banovini, a time i novo pismo HŽ-u.

Galerija
Rušenje dimnjaka prijeti stanocnicima Trnja, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Rušenje dimnjaka prijeti stanocnicima Trnja, Foto: Regionalni dnevnik/HRTRušenje dimnjaka prijeti stanocnicima Trnja, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

- Ponovo smo pisali HŽ-ovoj Infrastrukturi da hitno reagiraju, međutim, sad će skoro dva mjeseca, nikakvog odgovora. Prije desetak dana policija je po prijavi roditelja ogradila dječje igralište sa zabranom pristupa, objašnjava Krešimir Končić, upravitelj Sportskog centra Staro Trnje.

Iz HŽ Infrastrukture poručuju - preliminaran pregled statičara je napravljen i dimnjak je označen žutom naljepnicom, ali je napravljen i dodatni pregled.

- Dodatni pregled statičara obavljen je 8. veljače 2021. Izvještaj će HŽ Infrastruktura dobiti do kraja ovog tjedna te će potom u skladu s njime poduzeti sve potrebne korake. Šteta je prijavljena i Gradu Zagrebu koji je oštećenu imovinu pregledao 28. siječnja 2021. Do tada pozivamo na poštivanje zabrana preventivno postavljenih od strane službenika MUP-a, izjavile su Korporativne komunikacije HŽ Infrastruktura d.o.o.

Što će se pregledom utvrditi bit će uskoro poznato, no stanari su i dalje očajni jer je osim dimnjaka cijeli objekt u Trnjanskoj 111 prepušten propadanju.

- Ovo je sad najgora situacija, stoji, propada, HŽ-u je to teret, ne treba im više, a u centru Zagreba, dodaje Končić.

Iako ima dugu povijest, opasni objekt nije kulturno dobro zaštićeno posebnim rješenjem i ne nalazi se u zaštićenoj povijesnoj graditeljskoj cjelini ili zaštićenom dijelu prirode. Zbog toga i nema prevelikih prepreka za njegovo rušenje ako se utvrdi da je opasan za okolinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!