06:52 / 17.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Sidorov: Bude li dogovora, rusko cjepivo stiže za dva do tri tjedna

Rusko cjepivo

Rusko cjepivo

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Pod pretpostavkom da hrvatska i ruska strana postignu dogovor o cjepivu, moguća je isporuka u roku od dva do tri tjedna, rekao je za Hinu glasnogovornik ruskog veleposlanstva Matvej Sidorov.

Što se tiče količine cjepiva koja bi mogla stići u jednoj pošiljci, to je već pitanje logističkih mogućnosti Hrvatske budući da cjepiva imaju rok trajanja, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je kazao da vlada razmišlja o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V i prije nego ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

EU ne priječi da države zaključuju ugovor o nabavi cjepiva s onim proizvođačima s kojima Komisija nije zaključila ugovor, što je slučaj sa Sputnjikom V. Zemlja koja nabavi takvo cjepivo sama je odgovorna za odobravanje toga lijeka, ali samo za svoj teritorij. To je dosad u EU-u učinila samo Mađarska.

Rusija namjerava zatražiti odobrenje EMA-e za svoje cjepivo, navodno u travnju.

U slučaju dogovora s ruskom stranom Hrvatska ima dvije opcije, može dopremiti rusko cjepivo i držati ga na zalihama do odobrenja EMA-e ili ga odobriti sama i početi cijepljenje čim Sputnjik V stigne.

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko jučer je za agenciju RIA Novosti rekao da je rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom. 

- Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme, rekao je Nesterenko.

Dodao je da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!