Rusija prekinula isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, zaprijetila svima koji odbijaju plin plaćati u rubljima

19:27 / 27.04.2022.

Autor: Tamara Marković/T.V./Dnevnik/HRT

plinovod

plinovod

Foto: - / Shutterstock

Napetost s ratišta u Ukrajini proširila se i na energetsko tržište. Rusija je jutros obustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj te zaprijetila da će se to dogoditi svima koji odbijaju plin plaćati u rubljima. Europska unija ruski je potez nazvala bezobraznom ucjenom. Poljska je objavila da joj to što je Rusija obustavila isporuku plina neće stvarati velik problem jer će do jeseni, plinovodom preko Danske, biti spojena s norveškim plinskim poljima.

Moskva je odlučila zavrnuti slavinu Poljskoj i Bugarskoj. Ruski div Gazprom do daljnjeg je obustavio izvoz u te dvije članice Europske unije jer nisu pristale plin plaćati u rubljima.

- Ovo nije ucjena. Rusija je bila i ostaje pouzdan dobavljač energije svojim klijentima u skladu s ugovornim obvezama. Do potrebe za novim načinom plaćanja došlo je zbog neviđenih koraka u gospodarskom i financijskom sektoru koje su neprijateljske zemlje poduzele protiv Rusije, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Plinovod Jamal, kojim Rusija opskrbljuje Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku, dug je više od 4000 kilometara. Za Varšavu najnoviji ruski potez znači direktan napad, ali poručuje da će Poljska zaštititi svoje gospodarstvo. Velike nade polažu se u Baltički plinovod koji bi u pogon trebao biti pušten u siječnju iduće godine.

- Naša skladišta plina popunjena su 76 posto. To je puno više nego u većini europskih zemalja. I u ovom prijelaznom razdoblju, prije puštanja u rad Baltičkog plinovoda, moći ćemo crpiti iz toga svoje resurse, ali i iz drugih smjerova. Imamo interkonektore za Njemačku i Češku te plinski terminal na sjeveru Poljske koji može primiti i veće količine ukapljenog plina, istaknuo je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Za razliku od Poljske, Bugarska je na ovakav scenarij bila manje pripremljena. 90% svog plina kupuje od Gazproma, zbog čega bi se mogla naći u problemima. Usprkos tome iz Sofije je upućena oštra poruka Moskvi - nećemo pregovarati pod pritiskom.

- Zaustavljanje isporuke od strane Gazproma predstavlja kršenje ugovora i ucjenu kojom nas se želi prisiliti na korištenje izvanugovornog plana plaćanja u rubljima preko trećih strana. To ne jamči ni opskrbu ni novac Bugarskoj i nećemo popustiti ovakvom reketarenju, poručio je Kiril Petkov, bugarski premijer.

Pred ruskim ultimatumom popustile su Mađarska, Slovačka i Austrija pristavši na promjenu valute plaćanja. Predsjednica Europske komisije ponovno podsjeća zemlje članice što znači popustiti Moskvi.

- Plaćanje u rubljima, osim ako nije predviđeno ugovorom, predstavlja kršenje naših sankcija. Oko 97% svih ugovora eksplicitno predviđa plaćanje u eurima ili dolarima. Zahtjev ruske strane za plaćanje u rubljima jednostrana je odluka i tvrtke ne bi trebale pristajati na ruske zahtjeve. To bi bilo kršenje sankcija i veliki rizik za tvrtke, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Čini se da su europske zemlje našle način kako izbjeći kršenje vlastitih sankcija. Prema izvorima bliskim Gazpromu, deset kompanija među kojima i njemački Uniper, otvorilo je račune u Gazprombanci na koje će uplaćivati eure i dolare, a oni će se zatim konvertirati - u rublje.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!