Je li vrijeme za pojednostavljenje procesa proširenja EU-a?

20.06.2022.

09:18

Autor: Marija Gerbec Njavro/I.B./U mreži prvog/HRT

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HTV / HRT

Europska komisija predložila je da se Ukrajini i Moldaviji da status kandidata, no konačnu riječ ima svih 27 članica Unije čiji će se lideri krajem tjedna sastati u Bruxellesu. Što bi dobivanje statusa kandidatkinje značilo Ukrajini? Treba li takav status dobiti i BIH? Je li došlo vrijeme za dinamiziranje, ali i pojednostavljenje procesa proširenja? U mreži Prvog o tome su govorili izv. prof. dr. sc. Đana Luša na Fakultetu političkih znanosti, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ) i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP). 

Upitana da komentira preporuku kandidacijskog statusa Moldaviji i Ukrajini, prof. Luša rekla je to snažna politička poruka. Svjedočimo situaciji da ulazimo 116 dan rata, da Ukrajina predstavlja tu borbu za europske vrijednosti mira, slobode, jedinstva, prosperiteta. To je poruka da je cijeli proces proširenja EU-a geopolitički proces i da cijela Europska unija snažno stoji uz Ukrajinu. To je vrlo važno u ovoj situaciji kad možda pomalo opada i interes medija za rat u Ukrajini. Nije izvjesno koliko će cijela ta situacija trajati. S druge strane moramo biti realni i unatoč nadama koje jedna takva politika EU-a pruža, suočiti se s činjenicom da je to proces koji može stvarno trajati desetljećima. Upravo na zemljama zapadnog Balkana vidimo koliko je to dugotrajan proces. Istovremeno moramo biti svjesni da EU mora prvo riješiti svoje interne probleme prije nego što se suoči sa samim procesom pristupanja Ukrajine. To je zemlja od 40 milijuna stanovnika, što će posljedično utjecati i na način donošenja odluka u okviru EU-a. To je niz slojeva koje treba sagledati u kontekstu ove odluke. 

Ressler je rekao da je taj način potpore Ukrajini "jako bitan". 

- Ukrajina je u situaciji u kakvoj smo mi bili početkom '90-tih godina. Bore se protiv vojno nadmoćnijeg neprijatelja, uz jezivu propagandu, ali sve više uz vijesti o ratnim zločinima. Ukraina je država koja se bori za svoju opstojnost, ali i za europske vrijednosti, za demokraciju. Ideja za pružanje statusa kandidata ima velik simbolički značaj. No istovremeno je u brutalnom ratu i važno je da nastavimo s konkretnom pomoći - logističkom, vojnom. Jasno da je ovaj rat jedna povijesna prekretnica, no još je važnije kakav će biti ishod tog rata. Za davanje statusa kandidata može biti jedna velika simbolička poruka, poruka ohrabrenja, pripadnosti europskoj političkoj obitelji. Znamo da se to neće dogoditi preko noći, ali će to biti jedna velika potpora ukrajinskom narodu. 

I Picula se slaže da je preporuku kandidacijskog statusa izraz snažne političke poruke.

- Prije svega, ekonomski najsnažnijeg bloka na svijetu. To je poruka da je Ukrajini mjesto u EU. To je i jedinstvena podrška zemlji koja je u ratu. Ukrajina i Moldavija nemaju uvjete koje trebaju zadovoljiti prije dodjele formalnog sastava kandidata. Za razliku od nekih drugih država koje su čekaonici, Ukrajina je implementirala 78 posto pravne stečevine EU-a. Ona ima taj kapacitet, rekao je.

Više pogledajte u emisiji:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!