13:50 / 02.04.2021.

Autor: Hina/HRT

Ružić: Zabrinjavajući trend priljeva covid pacijenata u KBC Rijeka

Alen Ružić

Alen Ružić

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Alen Ružić u petak je upozorio na zabrinjavajući trend porasta broja pacijenata zaraženih koronavirusom u ovoj bolnici, ali i istaknuo da je KBC zasad u stanju zbrinjavati taj priljev.

Ružić je kazao kako je samo u jednom danu u KBC-u Rijeka 17 covid pacijenata više, tako da ih je trenutno 156.

- U ovom trenutku imamo raspoloživih 180 kreveta za covid pacijente, a ukupni mogući kapacitet je 250 kad se uključe odjeli u pripremi, rekao je na predstavljanju novog CBCT uređaja za kompjutoriziranu tomografiju.

KBC priprema nove kapacitete

Istaknuo je da u KBC-u ubrzano rade na pripremi novih kapaciteta, pa je tako prije dva dana odjel otvoren u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, jučer na maksilofacijalnoj kirurgiji, a pripremaju se i drugi lokaliteti za prijem pacijenata zaraženih koronavirusom.

- Možemo izdržati 40 sati s ovim trendom priljeva pacijenata, a do tad će biti spremni novi kapaciteti, istaknuo je Ružić.

Naglasio je da u KBC-u sada ima dovoljno djelatnika koji su, navodi, maksimalno angažirani, dolaze timovi u ispomoć iz bolnice u Lovranu i Thalassotherapije u Crikvenici, a intenzivno se razgovara i s Thalassotherapijom Opatija.

- Činimo sve da kapacitete iz okruženja iskoristimo najviše moguće, zaključio je.

Komadina u samoizolaciji

Primorsko-goranska županija izvijestila je u petak da župan Zlatko Komadina zbog kontakta s covid pozitivnom osobom, iz preventivnih razloga i po preporuci obiteljskog liječnika i epidemiologa, do daljnjega ostaje u samoizolaciji.

Za to vrijeme u dijelu javnih dužnosti mijenjat će ga zamjenica Marina Medarić, a župan Komadina dio poslova i sastanke održavat će online, navode iz županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!