20:56 / 25.09.2018.

Autor: HRT

Ružičasti listopad u 22 grada

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekt Ružičasti listopad nacionalna je javnozdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke.
U Hrvatskoj svaki mjesec 90 žena umre od karcinoma dojke. Preventivnih akcija stoga nikad dosta. Projekt Ružičasti listopad nacionalna je javnozdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Provodit će se u 22 grada, a prva akcija počela je u predvorjima srednjih škola u Dubravi.

Ružičasti listopad na preglede poziva mlađe žene na čiju adresu nisu stigli pozivi na mamografiju.

Ginekološke preglede i preglede dojki ne bi smjele zanemarivati.

Protiv raka se bore i u Crvenom križu u Glini, žene voze čak i na mamografske preglede. "Naime, mi u Glini imamo 2000 žena koje spadaju u nacionalni program to su žene u dobi od 50-69 godina, ali mi smo se angažirali u edukaciji i animaciji mlađih žena", Ljiljana Vukota iz Udruge sve za nju.

Srednjoškolci su ondje svojim tijelima formirali ružičastu vrpcu, a letke nose majkama sa samo jednom porukom: "Mama, budi zdrava."
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!