13:17 / 02.07.2021.

Autor: K.D./Studio 4/HRT/IMS

Ružička: Ovo je godina hrvatskog turizma u Rusiji, oduševljeni su

Rusi oduševljeni Hrvatskom

Rusi oduševljeni Hrvatskom

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U Rusiji je treći dan zaredom zabilježen dosad najveći broj preminulih – dnevni broj umrlih zasad je iznad 650, a najteže pogođeni gradovi su domaćini Eura, Moskva i Sankt-Peterburg. Zemlju je teško pogodila vrlo zarazna varijanta delta-virusa. Direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Rusiji, Rajko Ružička, kazao je za "Studio 4" kako u smislu putovanja iz Rusije u Hrvatsku nema nikakvih problema te da je sve dobro organizirano.

- Bez obzira na situaciju koja trenutno izgleda alarmantno, Rusi su vrlo dobro organizirani i oni to brzo sve rješavaju, rekao je.

Dodaje kako se posljednja dva tjedna u Rusiji događa paradoksalna situacija - kad cijela Europa bilježi pad broja novooboljelih, u Rusiji ti brojevi rastu.

- Kad smo očekivali da će krenuti u masovno procjepljivanje, oni su napravili vrlo interesantnu situaciju – nisu se cijepili. Sad kad se pojavio soj delta, zadnjih nekoliko tjedana bilježimo vrlo velike brojke. Slijedio je šok koji nisu očekivali, i ono što se sada događa je da se krenulo s nizom mjera poput obveznog cijepljenja svih koji su u direktnom kontaktu s ljudima. Do prije mjesec dana u Moskvi ste imali 10 tisuća cijepljenih dnevno, sada se taj broj popeo na 90 tisuća. S tim pojačanim ritmom cijepljenja svi se nadamo da će se to u relativno kratkom vremenu početi stabilizirati, kazao je Ružička.

Što se turizma tiče, Rusijom cirkuliraju većinom domaći gosti, dok se očekuje kako će se na veći broj stranih gostiju još morati pričekati. S druge strane, Rusi putuju i u inozemstvo. Ružička ističe kako je odluka koju je u travnju donijelo hrvatsko Ministarstvo turizma, na čelu s ministricom Brnjac, bila odlična.


- Naše otvaranje prema Rusiji 1. travnja i početak izdavanja turističkih viza je doista bio fantastičan potez. Rezultati toga su da mi već danas brojimo više ruskih gostiju nego što smo imali cijele prošle godine. Rusi dolaze - interes je jako velik – svaki dan primamo niz mailova i telefonskih poziva, otkrio je Ružička i dodao kako je odlična vijest što ruska aviokompanija S7 od 15. srpnja uvodi nove linije prema Hrvatskoj, što bi mogao biti odličan turistički potencijal za Hrvatsku, posebice za Istru, Split i Dubrovnik koji su i dalje najdraže destinacije ruskih turista.

Iako su za smještaj hoteli Rusima i dalje prva opcija, Ružička kaže kako ima sve više upita za apartmane i vile, kao i za brodove. Do sada su Rusi uglavnom dolazili kao individualni putnici, no postepeno raste i organizirani oblik turizma.

Kada se usporede odlasci Rusa na druga tržišta, Ružička smatra kako Hrvatska može biti zadovoljna.


- Mi smo trenutno jedina europska zemlja koja ima tako otvorena vrata za ruske turiste. Osim Turske, Rusi trenutno nemaju puno izbora. Ovo je nekakva godina hrvatskog turizma u Rusiji, uvjeren je. Dodaje kako su povratne informacije od ovogodišnjih gostiju odlične.

- Apsolutno su oduševljeni, i ono što je najbitnije, osjećali su se vrlo sigurno u Hrvatskoj. Ključna poruka koju šaljemo kroz sve naše kampanje je da je Hrvatska sigurna destinacija – ljudi su prezadovoljni kako je to organizirano u Hrvatskoj, ističe.

S obzirom da Rusija trenutno doživljava treći val epidemije, ali i uzimajući u obzir masovno cijepljenje u toj zemlji, Ružička kaže kako nema dojam da se Rusi boje putovati. Smatra kako će dati sve od sebe kako bi se što prije procijepili, te iskoristili ljeto za putovanja.

Što se epidemioloških mjera u Rusiji tiče, kao i svakodnevnog života ruskih građana, Ružička kaže kako svaka regija ima pravo samostalno donositi vlastite mjere.


- U Moskvi postoji savjet da se 30 posto djelatnika ostavi kod kuće, osim ako nisu cijepljeni. Kafići i restoranu su uveli mogućnost ulaska u zatvorene prostore isključivo preko QR koda. Postoje određene restrikcije, ali nije se ništa drastično promijenilo. Više se nose maske i rukavice, i pazi se na fizičku distancu ljudi, objašnjava.

Kazao je kako je cijepljenje organizirano savršeno – prvo je krenulo s klinikama i poliklinikama, a nakon toga su otvoreni punktovi diljem cijele Rusije. Puno je i mobilnih liječnika koji su putovali po selima – čak i helikopterima, gdje su cijepili sve one koji su ti željeli.

- Cijela logistika je odrađena odlično. Žao mi je što to nisu iskoristili ranije, ali mislim da će to u kratkom roku dati dobre rezultate, kaže Ružička. Djeca se u Rusiji još uvijek ne cijepe, ali mladi se cijepe. Na ruskom tržištu trenutno postoje četiri cjepiva, i svatko može, po preporuci liječnika, izabrati ono koje mu najviše odgovara – ovisno i dobi i fizičkom zdravlju.

Ružička kaže kako je procedura za ulazak u Rusiju vrlo jednostavna.


- Morate napraviti PCR test - s tim dolazite u Moskvu, ispunjavate određeni formulare gdje unosite podatke gdje ćete biti sljedećih dva tjedna. Ostavljate broj mobitela na koji vas se može kontaktirati, i ostavljate informaciju gdje ste odradili PCR test. Svaki ulazak u Rusiju se prati, i uvijek vas se može locirati, pojasnio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!