Uhićen napadač na Legaza; Borba za prava kupača tek počela

28.08.2023.

17:10

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Snimka naše dubrovačke ekipe u trenucima kada je zaštitar jedne hotelske kuće fizički napao aktivista koji je srušio dio zida koji priječi put prema plaži, zgrozila je javnost.

Policija je danas uhitila 61-godišnjaka koji joj je jučer bio nedostupan jer je bio izvan države. Uz kaznenu će prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku. No pitanje koje se nameće je zašto uopće dolazi do toga da pravo građana na pristup pomorskom dobru rješavaju aktivisti, a ne vlasti.

Najprije su građani sami srušili zid. Dva dana poslije zaštitar napada aktivista Igora Legaza.

Iako većina Dubrovčana ne želi pred kamere, gotovo svi dijele isto mišljenje:

- Budući da država nije mogla ništa učiniti, bolje da je netko iz grada učinio i sredio za sve nas, mišljenje je građana.

Je li se napad zaštitara na aktivista koji je srušio zid prema plaži mogao izbjeći? Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević smatra da jest.

- Sigurno se sve ovo moglo izbjeći, čak i prije ovih izmjena zakona čitav niz institucija je imao ovlasti. Recimo, građevinska inspekcija je mogla naložiti uklanjanje ovoga dijela. Oni sad imaju mogućnosti izricanja ozbiljnih kazni - evo, svjedoci smo kako je gradonačelniku Puljku u Splitu građevinska inspekcija izrekla hladno kazna od 100 tisuća kuna, za nešto što je nezakonito izgrađeno čak i od strane bivše vlasti, kazala je Knežević.

Iz hotela, koji je vlasnik vile i zida, čiji dio je srušen, objašnjavaju da za zid imaju valjanu dozvolu te kako su sudski procesi u tijeku.

Priopćenje Royal Hotels & Resort d.o.o.:


„Zid ima pripadajuću dozvolu i sve je u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, što ćemo sudski i dokazati. Zid stoji na istom mjestu već desetljećima i dio je funkcionalne cjeline Vile. Svrha zida je zaštititi prolaznike od mogućeg pada u provaliju. Pristup pomorskom dobru našim sugrađanima je omogućen cijelo vrijeme. I to kroz dvije staze koje su jedini sigurni način dolaska do plaže. Iz svega se nameće zaključak kako je rušenje zida opasno za građane-prolaznike".

Grad Dubrovnik čeka da na snagu stupi novi zakon, prema kojem će ovakve probleme rješavati sama lokalna samouprava.

- Mi smo započeli navedeni postupak otvaranjem e-mail adrese smo samo dodatno tražili da se prijave sve nepravilnosti na pomorskom dobru, kako bi u trenutku dobivanja ovlasti mogli odmah započeti s postupcima. Takvih prijava je dosada stiglo nešto više od 10-ak, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Cijela situacija eskalirala je fizičkim napadom. Ipak, kupači sada sve otvorenije traže svoja prava na nesmetan prolaz do svake plaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!