Ružni prizori: Potpuno uništeno 'Orlovo gnijezdo'

21.04.2021.

07:16

Autor: Franka Jović tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uništeno planinarsko sklonište

Uništeno planinarsko sklonište

Foto: HPD Ante Bedalov - Kaštela / HRT

Ljubitelje prirode šokirala je i zgrozila vijest da je netko potpuno uništio planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo, te poprilično uništio planinarsku kuću Pod Koludrom. Oba se objekta nalaze na Kozjaku iznad Kaštela.


Vjerojatno je to najviše pogodilo Ivana Tadina i njegovog prezimenjaka Ivu koji su svojim rukama iznijeli u planinu sve što je trebalo za izgraditi Orlovo gnijezdo i uredili ga.

- Užasno je stanje, razbili su prozore, vrata. Bilo je lijepo zeleno drveće za hladovinu, sve su to prepilali, rekao je Ivan Tadin, iz HPD-a Ante Bedalov - Kaštela. 

Orlovo gnijezdo koje su izgradili trebalo je služiti svima koji zatrebaju sklonište.

- Nosili smo u jednoj ruci vodu, u drugoj cement, u rancu malo hrane. Oko 35 kilograma je bilo na leđima kad bi išli gore, ali nije bilo teško jer smo to radili s ljubavlju, da ostane našim mladima, dodaje.

Tome Tadin iz HPD Ante Bedalov - Kaštela rekao je kako su sve prijavili policiji i nadležnim institutcijama. Nadaju se da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni.

- Nama je najbitnije da se to više ne ponovi. Oni su to sve na svojim kostima napravili, da bi se netko mogao skloniti, uživati u tom lijepom pogledaju na Kaštelanski zaljev. To je sklonište dobilo nagradu za najljepše sklonište u Hrvatskoj. Sve nas to boli, ali nećemo se predati, rekao je Tadin.

Zajedno s mladima planiraju obnoviti sklonište.

- Kažu da iza svega toga stoje divlji mladi, ali ja sam uvjeren da ćemo dokazati da je puno više dobrih mladih ljudi, da će dobro nadvladati zlo. Ponovno će to zasjati u onom svjetlu kakvom je bilo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!