09:48 / 30.04.2020.

Autor: I.D./Dajana Kruneš/Dobro jutro,Hrvatska/HRT

S dječjim vrtićima otvaraju se i brojna pitanja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U ponedjeljak, 11. svibnja, DVR će ponovno otvoriti svoja vrata. Kako s vrtićarcima održavati socijalnu distancu, što je s upisom nove djece?
Najavljenim otvaranjem vrtićkih vrata otvaraju se i brojna pitanja: kako s vrtićarcima održavati socijalnu distancu, što je s upisom nove djece?

Koronavirus - najnovije vijesti
Sve o koronavirusu

Kao i mnogi drugi vrtići, tako i Dječji vrtić Rijeka (DVR), trenutačno radi online. Tijekom krize izazvane koronavirusom odgajateljice su u virtualnom kontaktu s djecom - daju prijedloge što raditi doma, čitaju im priče. No uskoro će se opet družiti uživo.
U ponedjeljak, 11. svibnja, ponovno će otvoriti vrata.

- Pripremamo se za dan 11. svibnja, dakle treća faza relaksacije ovih mjera koje su postojale. Vrtić ćemo otvoriti, no ono što nam je ključno u ovom trenutku - to je donošenje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se izrađuje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja jer ćemo tek kada te preporuke budu objavljene, točno znati kako postupati, izjavila je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.

Dječji vrtić Rijeka ima 2200 polaznika, sveukupno 21 vrtićki objekt.

- Ne očekujemo da će se od prvog dana svi vratiti, što ne bi bilo niti dobro. Zbog toga ćemo idući tjedan kontaktirati s roditeljima kako bismo dobili informaciju koje su to obitelji kojima je neophodno da dijete dovede u vrtić, jer za početak mislimo da bi to bio najbolji pristup, kazala je ravnateljica Guštin.

Djeca i ukućani koji imaju kronične bolesti, dodala je, bit će bolje da ostanu kod kuće i ne dolaze od 11. svibnja u vrtić te da nastave virtualno druženje. Na Facebooku naime postoji grupa "Vrtić kod kuće".

- Bilo nam je jako važno u ovim trenucima razdvojenosti ostati u kontaktu s našim roditeljima i djecom i ujedno im pružiti stručnu podršku pa smo otvorili Facebook grupu "Vrtić kod kuće" kao jedno mjesto susreta i razmjena ideja za poticajne aktivnosti djece i roditelja kod kuće u ovim novim uvjetima, a ujedno i kao jedan vid nastavka obrazovnog rada koji smo započeli u našim vrtićima, rekla je pedagoginja Natali Protulipac, stručna suradnica DVR.

Više doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!