Puljak: Neradnicima ćemo dati otkaz

11.08.2022.

Zadnja izmjena 15:39

Autor: HRT/Hina/E.L.S./M.Š.

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U Splitu je održana prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća. Gradonačelnik Ivica Puljak i njegova stranka Centar za razliku od prošlog saziva, kada su imali 7, sada imaju 15 vijećnika te uz 2 vijećnika SDP-a čine stabilnu većinu. Upravo je tih 17 vijećnika glasalo za prijedlog preustroja gradske uprave. Split će ubuduće, umjesto dosadašnjih 12, imati 8 gradskih odjela i službi.

Puljak je izrazio je zadovoljstvo prihvaćanjem promjene preustroja Gradske uprave za koju je glasovalo 17 vijećnika, a 14 bilo suzdržano.

- Namjera nam je da naša Gradska uprava postane najmodernija i najefikasnija u Hrvatskoj, poručio je Puljak.

Rekao je kako će u neke od upravnih odjela trebati zaposliti nove radnike, primjerice u službi za izdavanje građevinskih dozvala ili u službi koja se bavi fondovima Europske unije.

- Neradnima koji ne žele raditi a dana im je prilika - dat ćemo otkaz, poručio je Puljak.

Dodao je da oni koji žele raditi marljivo i pošteno imaju mjesto u Gradskoj upravi, za razliku od onih koji to ne žele.

Splitski gradski vijećnici odbili izvješće Srećka Šestana

Vijećnici splitskog Gradskog vijeća nisu prihvatili izvješće programskog i financijskog poslovanja koje je podnio intendant HNK u Splitu Srećko Šestan, zamjerivši mu nenamjensko trošenje novca i neispunjavanje programa što je on pravdao mjerama protiv koronavirusa. Za njegovo je izvješće glasovalo sedam vijećnika, 17 ih je bilo protiv, te jedan suzdržan, Protiv njegovog izvješća je bio Centar, SDP i Most.

Šestan je rekao vijećnicima da su imali brojne mjere radi koronavirusa što je utjecalo na posjećenost gledatelja ali je HNK bio pun. Podsjetio je da su kalendarsku godinu završili u dobitku od šest milijuna kuna, nemaju dugove, honorare i naknade uredno isplaćuju.

- Da su normalna vremena neke ciljeve teško bi ostvarili. Puno smo predstava odgađali zbog nestabilnih vremena, no i u vremenu pandemije smo Splitska ljeta korektno odrađivali. Namjenska sredstva su potrošena za programe. To je sve transparentno, poručio je Šestan.

Gradski vijećnik Mosta Josip Markotić prozvao ga, međutim da zajedno s ministricom kulture koju je nazvao njegovom zaštitnicom sve pretvara u političku priču. Politika im, ustvrdio je nije smetala kad je političkom trgovinom postavljen za intendanta.

U ime Kazališnog vijeća HNK Split Magdalena Nigoević rekla da intendant nije postigao nikakav strateški plan o suradnji s gradom. Smatra da je do ušteda došlo zbog nedostatka programa, ali i da su trebale biti znatno veće.

- Kašnjenje i neispunjavanje programa trebalo je dodatno definirati. Kazališno vijeće je zaključilo da smo dobili samo obrazloženja o odustajanju određenih programa, a Splićani su dobili znatno manje aktivnosti od planiranih i očekivanih, rekla je Nigoević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!