16:14 / 25.02.2019.

Autor: HRT

S Markova trga: Jandroković najavio uvjerljivu pobjedu

-

-

Foto: - / -

Gordan Jandroković najavio je uvjerljivu pobjedu HDZ-a i najmanje pet mandata na izborima za Europski parlament.
Gordan Jandroković najavio je uvjerljivu pobjedu HDZ-a i najmanje pet mandata na izborima za Europski parlament. U emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a rekao je da će imena kandidata objaviti kada za to dođe vrijeme.

- Očito je da građani prepoznaju i našu odgovornost, ozbiljnost u načinu na koji vodimo državu. I to će biti jedna od poruka u našoj izbornoj kampanji, da pokušamo pokazati tko je ozbiljan, odgovoran i tko ima kapacitet i znanje za upravljanje državom i bavljenje u ovom slučaju i europskim temama, a tko je onaj tko ustvari na jednostavan način, manipulacijama ili optužbama na račun drugoga pokušava dobiti političke bodove, rekao je.

Pred njima je, kaže, ozbiljan rad. HDZ ide samostalno na izbore za Europski parlament.

- Mi moramo i našim građanima, biračima objasniti zašto bi trebali glasovati za HDZ. Ponudit ćemo im i kandidate koji će biti oni ljudi koji će taj program i realizirati. Dakle prvo rad, prvo djelovanje, organizacija, a onda nakon toga dolazi i rezultat, poručio je.

Prošli put s njima na listi bio je i HSS. Sada su na drugoj strani, a najavili su i istupanje iz Europske pučke stranke uz obrazloženje da ne žele biti u društvu s Tajanijem, Orbanom i Vučićem. Jandroković kaže da ga to nije iznenadilo i da to nije pravi razlog.

- HSS već dugi niz mjeseci ustvari nije više stranka desnog centra. Vrlo otvoreno nastupaju s lijevih pozicija. Čak su u nekim momentima i ljeviji od SDP-a, posebno njihov lider. Ali ovo je očito bio samo jedan povod koji su iskoristili kako bi napustili Europsku pučku stranku. Po svjetonazoru oni tamo više ne pripadaju, komentirao je.

Za Darka Milinovića kaže da on vodi kampanju konfrontacije te da u Lici očekuju političku bitku, ali i pobjedu HDZ-a.

Prokomentirao je i predsjedničke izbore. 

- Očekujemo vrlo skoro da će i predsjednica najaviti svoju kandidaturu. Mi smo tu bili potpuno jasni, podržat ćemo Kolindu Grabar-Kitarović i ona će, očekujem, nakon što najavi svoju kandidaturu, biti predsjednička kandidatkinja HDZ-a, rekao je dodavši kako ona ima dosta izazivača, ali očekuje da će obraniti svoj mandat.

Komentirao je i niz drugih tema pa je tako odgovarajući na pitanja rekao da reakcija vodstva Hrvatske na Tajanijevu izjavu nije bila mlaka. Ocijenili su je kao neprihvatljivu i u konačnici dobili ono što su željeli - njegovu ispriku. Izjava koju je Tajani dao, smatra Jandroković, obilježit će ga za sva vremena.

Prokomentirao je i događaje u Saboru, rekavši da je ovaj saziv posebno poznat po tome da se vrlo često govori izvan okvira onoga što je tema.

- Dosta je burno započela i ova saborska godina. Dosta je incidenata. Čak je i jedan trend korištenja što je više mogućih političkih izričaja, grubih riječi, optužbi jer jedan dio zastupnika smatra da na taj način dobiva medijsku pozornost. I to je točno, rekao je Jandroković, ustvrdivši da je odgovornost i na medijima jer pozornost najčešće dobiju "oni koji ne govore o temi, nego kroz neku atrakciju ili neku tešku formulaciju, dok u sjeni ostaju oni koji doista rade i govore o zakonima".

U emisiji je otkrio koji su najvažniji zakoni u proceduri i pripremi, kako će Sabor raditi u sve žešćoj kampanji za izbore za Europski parlament, zašto su saborske sjednice sve burnije i kako spriječiti pokušaje estradizacije Sabora te kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji, ali i oporbi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!