Nema više drive-in punkta ispred NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar"

15.06.2023.

11:36

Autor: HRT/IMS/Mateja Ribičić/A.S.

Drive-in punkt

Drive-in punkt

Foto: HTV / HRT

S radom prestaje drive-in punkt za PCR testiranje na koronavirus ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Građani će se i dalje moći testirati u prostorijama Zavoda, ali samo radnim danom od 8 do 10 sati. PCR testiranje, umjesto brzih testova, i dalje se preporučuje osobama koje pripadaju visokorizičnoj skupini.

Zadnjeg dana u ožujku 2020. iz potrebe je nastalo prvo drive-in testiranje u Hrvatskoj, ono u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".


Sveukupan broj provedenih testiranja u Hrvatskoj je 5 693 353, a ukupan broj testiranih osoba 2 881 359. Od čega u NZJZ "Doktor Andrija Štampar" - 620 tisuća. Gotovo gotovo 200 tisuća bilo je pozitivno, odnosno svaki treći građanin bio je pozitivan.


Bris nosa uzimao se kroz prozor automobila, a kolona je često bila kilometarska. U jeku pandemije ondje se dnevno uzimalo i do 1400 uzoraka.


- Da se što više građana može testirati,  zato smo morali oformiti drive-in, da bude jedna visoka protočnost i da možemo što više uzoraka obraditi, kazala je prof. dr. sc. Sunčanica Ljubin Sternak, prim. dr. med., voditeljica Odjela za molekularnu mikrobiologiju, NZJZ "Doktor Andrija Štampar".U jeku pandemije ovdje na Odjel mikrobiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" svaki dan pristizalo je i do tri tisuće uzoraka, i to s dva drive-in punkta. Jednog ispred Zavoda, drugog na Velesajmu.


Tih dana na uzimanju i analizi uzoraka smjena je katkad trajala i 17 sati.


- Ljudi su tada, valjda pod adrenalinom, davali sve od sebe. Nisu pitali za radno vrijeme. U kontejneru su radili u nemogućim uvjetima, neki put na minus 20 prsti su se smrzavali, nisi mogao dulje od sat vremena uzimati uzorke, prisjetila se prof. dr. sc. Sunčanica Ljubin Sternak.


- Jedna subota koju nikada neću zaboraviti je da smo došli u 7 ujutro i završili u 11 sati navečer. Nekako smo se samim time jako povezali i postali smo kao jedna mala obitelj, ispričala je Marta Baričević, bacc. sanit.ing. s Odjela mikrobiologije NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

I osječki drive-in izvan funkcije


Mjesec dana nakon proglašenja kraja epidemije,  najpoznatiji "Štamparov" drive-in odlazi u povijest. Onaj osječki također je izvan funkcije.  


- Toliko davno smo ga zatvorili da se više i ne mogu sjetiti datuma. Ali ova ulica koju vidite, bila je puna tamo u siječnju 2022, kaže dr. med. spec. Nikola Kraljik, voditelj službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.


Testiranje iz automobila još je moguće u Rijeci


- S time da je smanjeno vrijeme testiranja, svaki dan od 8 do 9 ujutro i od 14 do 15, uz posebnu narudžbu ako nekome treba. Interes je manji i to daleko manji nego što je bio, rekla je dr. med. Andreja Petaros Šuran, voditeljica Odsjeka za operativnu epidemiologiju, ZZJZ-a Primorsko-goranske županije.


Da su bili nerealni radni uvjeti, i na testiranju i na cijepljenju, slažu se kolege iz cijele Hrvatske. 


- Osobno sam znao cijepiti u pet sati oko tristotinjak ljudi. Onda se pitaš kolika je to sekundaža po čovjeku, rekao je dr. Nikola Kraljik.


- Radili smo non-stop, bez stajanja, kazala je u Rijeci dr. Andreja Petaros Šuran.


PCR testiranje, koje je zbog osjetljivosti svakako pouzdanije od brzih testova, građani i dalje mogu obaviti u prostorijama županijskih zavoda za javno zdravstvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!