S radom započeo Senat Sindikata znanosti

12:51 / 05.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Krunoslav Pisk

Krunoslav Pisk

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Održavanjem prve konstituirajuće sjednice započeo je rad Senata Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. To je savjetodavno tijelo sastavljeno od bivših čelnika te drugih aktivnih ili umirovljenih i bivših članova, priopćio je u nedjelju taj sindikat.

Na sjednici je za predsjednika Senata Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj IRB-a i generalni direktor Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (u mirovini), ujedno i počasni predsjednik Sindikata. Za njegovog zamjenika izabran je Zvonimir Šikić, također počasni predsjednik Sindikata, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (u mirovini).


Ostali članovi Senata su Neven Budak (Filozofski fakultet u Zagrebu), Boris Cota (Ekonomski fakultet u Zagrebu), Pavel Gregorić (Institut za filozofiju), Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja), Pero Lučin (Medicinski fakultet u Rijeci), Darko Orešković (Institut Ruđer Bošković u mirovini), Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) te Sonja Radas (Ekonomski institut).


Senat se bavi prosudbom i predlaganjem zakona i drugih propisa, analizom i komentarima relevantnih društvenih zbivanja koji imaju izravan ili neizravan utjecaj na znanost i visoko obrazovanje kao i hrvatsko društvo u cjelini.


Organizira javne tribine, javne, znanstvene i stručne rasprave. Unutar Sindikata, Senat brine i o poštivanju temeljnih vrijednosti i načela Sindikata znanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!