20:45 / 30.03.2019.

Autor: HRT

S Rundekom šetali za očuvanje potoka Črnomerec

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudjelovao je i glazbenik Darko Rundek.
Prosvjednom šetnjom duž potoka Črnomerec građani su u subotu zatražili od mjerodavnih da taj potok ostane otvoren i da se zeleni koridor u cijelosti sačuva, a u akciji, koju su organizirale građanska inicijativa Spasimo Potok Črnomerec i platforma 1postozagrad, sudjelovao je i glazbenik Darko Rundek.

- Voda je čista i lijepa i divno je biti kraj nje.Tu je i dio divlje zone i važno je da to i ostane tako, i da se u drveću i grmlju gnjezde ptice. Tu je cijeli jedan mali grad života. Lijepo je gledati da priroda živi svoj tihi, tajni život. Pravo je blago tuda prošetati i nadam se da će tako i ostati, rekao je Rundek te se potom s okretišta tramvaja na Črnomercu s brojnim građanima zaputio na šetnju uz potok.

U povorci su bile cijele obitelji, biciklisti i ljubitelji pasa sa svojim ljubimcima.
Rundek je hodajući svirao gitaru i pjevao uz pratnju Igora Pavlice na trubi i još nekoliko glazbenika. Okupljeni su tako poslali jasnu poruku da stanovnici zapadnog dijela Zagreba žele da se potok Črnomerec uključi, a ne poništi u prostornom planiranju, da potok Črnomerec treba sačuvati.

Potok ne treba betonizirati, nego urediti šetnicu i sačuvati zelenu oazu
Inicijativa Spasimo Potok Črnomerec protivi se odredbama GUP-a koje planiraju nadsvođenje potoka, žele sačuvati otvoreni tok, zeleni koridor i živi svijet potoka Črnomerec te se zauzimaju za uređenje javne šetnice od Medvednice do Save. U borbi za Črnomerec udruženi su s platformom 1postozagrad, koja se od osnutka 2012. bori za poboljšanja grada i javna dobra.

Kako navode iz udruga Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad, urbanistička ideja o betonizaciji potoka datira još s početka 20. stoljeća i vremena kad su mnoge urbane sredine pribjegavale takvim rješenjima za rasterećenjem prometa. Međutim, stvari su se od tad promijenile. U posljednje vrijeme u mnogim gradovima otkopavaju se potoci i izgrađuju šetnice uz njih u želji da urbane sredine ipak imaju koliko-toliko zeleno-plavih oaza.

Želja je, dakle, da se odustane od arhaičnog pristupa betonizacije potoka koji protječe kroz zagrebačke kvartove Črnomerec i Trešnjevku te uputi na osmišljavanje šetnica i biciklističkih staza uz potok.

Na pitanje kako komentira današnju prosvjednu šetnju na Črnomercu te misli li da Grad Zagreb pretjeruje u "betonaži" javnih površina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je da "uvijek jedni prosvjeduju, a jedni delaju".

- Demokratsko je pravo svakoga da prosvjeduje, kao što je nama demokratsko pravo da delamo. Mene ne može zapasti da prosvjedujem, rekao je odgovarajući na pitanja novinara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje je njegova stranka obilježila 4. godišnjicu i predstavila kandidate za EU izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!