08:28 / 11.03.2020.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

S trajekta u karantenu mora 20 ljudi, iako su neki odbijali

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U karantenu ide 20 putnika s trajekta.
U koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije danas je donijela Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije koronavirusa. Prekid linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik–Bari obustavlja do 19. travnja.

Od 93 putnika u karantenu će ići njih dvadeset. Karantena im je u hotelu Zagreb u Duilovu, koji je za ovu priliku pretvoren u karantenu. Od 20 ljudi je i devet Hrvata koji si nisu uspjeli osigurati uvjete za samoizolaciju.

U lokalnoj plovidbi nema izmjena. Svim brodovima proslijeđene su detaljne upute za sprječavanje i širenje zaraze, a sve prema uputama Kriznog stožera, javili su iz Jadrolinije.

Split: Karantena čeka putnike s "Marca Pola"

Putnici s "Marka Pola", trajekta koji je ujutro iz Ancone uplovio u Split, njih 40,  tijekom večeri počeli su se prebacivati s trajekta i bit će odvedeni u županijsku karantenu u izdvojenom dijelu hotela "Zagreb". Neki od njih cijeli su dan odbijali ići u karantenu, no kako više nema trajektne veze s Italijom objašnjeno im je da moraju obvezno u karantenu, doznajte HTV.

Šef Županijskog stožera Civilne zaštite Luka Brčić rekao je ranije danas da je trajektom iz Ancone u splitsku je luku stigao 91 putnik. Jutros su mediji pozivajući se na informaciju nadležnih službi javili o dolasku 93 putnika.  Kako je rekao Brčić, zasad nitko od njih ne pokazuje simptome koronavirusa. Među njima je 12 hrvatskih državljana kojima je prebivalište udaljeno od Splita.

Osim hrvatskih državljana, u karanteni u hotelu "Zagreb" na Duilovu sljedećih 14 dana trebalo bi biti i devet Talijana, šest državljana BiH, po dvoje državljana Crne Gore, Velike Britanije i SAD-a te jedan Kanađanin. Kako se doznaje, neki od njih odbijaju napustiti trajekt i otići u karantenu. No kako više nema trajekta prema Italiji objašnjeno ima je da moraju.

- Za 46 putnika iz Hrvatske, uz sugestiju sanitarnog inspektora, određena je kućna izolacija. Devet državljana Hrvatske koji nemaju mogućnost za samoizolaciju i 36 stranaca od kojih devet Talijana bit će upućeni u karantenu, dodao je Brčić. 

Rekao je da još na nacionalnoj razini traju pregovori da stranci budu vraćeni u luku iz koje su isplovili, no ako ostanu, županija je osigurala dovoljno mjesta u karanteni sa svim standardima. Na trajekt je odnesena hrana za putnike, a otvorena je i brodska kuhinja. Povećan je kapacitet karantene, koja sada može primiti 100 osoba, a bude li potrebno, još će ga proširiti, rekao je Brčić. 

Najnovije informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema zaraženih koronavirusom, a negativan nalaz je stigao i za muškarca i ženu koji su jučer primljeni u splitsku bolnicu.

Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je da su još jučer znali tko će sve biti na trajektu Marko Polo koji je jutros uplovio u splitsku luku. Poručio je da nema mjesta panici, da su cijelo vrijeme u koordinaciji s Nacionalnim stožerom, te da je apsolutno sve pod kontrolom, jer je Stožer na vrijeme pokrenuo sve aktivnosti i spremno dočekao trajekt Marko Polo. Boban je rekao da su spremni na sve, a izdvojili su i 350 tisuća kuna za KBC Split za uređenje i saniranje prostora, te dodatnu opremu za liječenje koronavirusa.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite i dožupan Luka Brčić rekao je da se na brodu nalazilo 57 Hrvata, devet Talijana, šest državljana BiH, tri Crnogorca i u manjem broju ostali putnici iz ostalih dijelova svijeta. Ustvrdio je kako su pripravni za njihov dolazak, da se radi u koordinaciji sa sanitarnim inspektorima koji pristupaju pojedinačno svakom slučaju, kao i da su u svakom trenutku u vezi.

- Rješenja postoje. Prvo se odnosi na naše sugrađane, a to je samoizolacija, za osobe koje nisu iz Hrvatske već su došli sa žarišnog i najugroženijeg talijanskog područja postoji mogućnost ili povratak u luku odakle su isplovili ili karantenski smještaj. U karanteni imamo osigurane sve uvjete za prihvat i takvih ljudi. Podsjećam da ljudi koji dođu u karantenu nisu oboljeli već su samo pod nadzorom i stranci tamo sami snose troškove, kazao je Brčić.

Ostali građani i državljani RH i stranci će biti, ako bude potrebe, upućeni u karantenu. Zašto ako bude potrebe - jer još na nacionalnoj razini traju pregovori da stranci budu vraćeni u luku isplovljavanja. U svakom slučaju Splitsko-dalmatinska županija je osigurala dovoljan broj mjesta u karanteni i ta mjesta zadovoljavaju sve standarde, dodao je.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla da nemaju informacije da netko s broda Marko Polo za sada pokazuje simptome bolesti, no s obzirom da je u luci epidemiolog i sanitarni inspektor, ukoliko bude takvih slučajeva - takve će osobe biti proslijeđene nadležnim službama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji bi takvog sumnjivog putnika poslao na Kliniku za infektologiju KBC Split.

Za sada su svi s broda zdravi, ali što će se događati tijekom sljedećih dana nitko ne može predvidjeti, dodala je.

Na novinarsko pitanje na koji način putnici s broda odlaze u samoizolaciju, liječnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Diana Nonković je kazala da rade po naputcima nacionalnog Stožera u kojem je propisan svaki korak postupanja za cijelu zemlju.

-Ne može se dogoditi da netko svojim privatnim automobilom ili javnim prometom s ovoga broda ode kući u samoizolaciju ili u karantenu. U Postupniku nam je propisan svaki korak. Italija je sada zemlja koja je potpuno zatvorena i mi postupamo onako kako trebamo postupati da tu nema mogućnosti bilo kakvih manipulacija od strane osoba kojima je propisana karantena, odnosno samoizolacija, odgovorila je Nonković.

Od početka epidemije koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije je ukupno testirano između deset i 15 osoba, trenutno je 250 osoba pod nadzorom, a 50 u samoizolaciji. Do kraja današnjeg dana bi trebali doći nalazi testiranja na taj virus za muškarca i ženu koji su jučer zaprimljeni na Kliniku za infektologiju splitske bolnice.

Udar na poduzetnike

Mnogi poduzetnici ovise o Italiji, pa tako i Neno Žeravica.

- Radi se o tome da nama dolazi teret iz Italije, roba. Mi smo u poslu. Situacija je takva da će teret doći, da će se čovjek koji ga je doveo će ostati na brodu i on se automatski vraća u Italiju, da ne bi ostao ovdje 14 dana u izolaciji, rekao je poduzetnik Žeravica.Najnovije informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!