S vrha tornja crkve Preobraženja Gospodnjeg skinuta bakrena kupola

13.01.2023.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT/IMS

Obnova crkve

Obnova crkve

Foto: HTV / HRT

S vrha tornja pravoslavne Crkve Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu velikim je kranom skinuta bakrena kupola, visoka 9 metara, a teška oko 6 tona. Njezina je statita znatno narušena dotrajalom konstrukcijom i potresima, što je ugrozilo crkvu, ali i okolne objekte

Nakon uspješnog uklanjanja sličnih tornjeva s bazilike u Palmotićevoj ulici - ovo je drugi tako zahtjevan zahvat u Zagrebu u sklopu obnove nakon potresa.

- Mi već mjesec dana radimo, željeznim hvataljkama smo iznutra kao paukovom mrežom polovili svo moguće drvlje koje je polutrulo ili zdravo i evo u jednom komadu smo ga uspjeli skinuti dolje uz nešto peripetija, rekao je Radivoje Jovičić, viši konzervator- restaurator.

Dojmljiv je prizor uklanjanje kape zvonika koji se nakon potresa nagnuo za gotovo 14 centimetara u smjeru jugoistoka. U slučaju kakvog novog potresa ozbiljno bi zaprijetio sigurnosti građana, a i sama je crkva u potresu vrlo oštećena.

- To se možda na prvu ovako ne vidi međutim konstruktivno je bila dosta oštećena tako da su dosta i opsežni sami zahvati obnove što se tiče učvršćenja i ostaloga, rekla je Martina Knezović, Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba.

- Dead line je 15. svibnja, znači nema tu više rasprave oko rokova što se tiče obnove crkve, a sada slijedi zapravo završetak krovne konstrukcije i pojačanja zvonika, rekao je Josip Galić, nadzorni inženjer i projektant na obnovi crkve.

Spuštenu kupolu zvonika sada čekaju opsežni restauratorski radovi.

- Sad je jasno da bakar neće opstati, to se sve raspalo. Kako se nagnuo toranj, tako se zgužvao bakar i pocijepao. Dakle, bakar će sasvim sigurno ići kompletan, novi dio bakra je pozlaćen, zatim željezni križevi prekrasno kovani koje danas više ne možemo osposobitI nego ćemo morat praviti nove, rekao je Jovičić.

Prije nego što se kupola vrati na staro mjesto, mora se postaviti nova čelična potkonstrukcija koja će sve to moći držati. Crkva će dobiti i novu fasadu, krov, a vrijednost radova je gotovo 30 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!