10:09 / 10.01.2021.

Autor: T.V./Hina

Sa sisačke katedrale uspješno spuštena kapa zvonika

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Točno u podne s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.
Točno u podne s teško oštećenog zvonika sisačke katedrale Uzvišenja sv. Križa uspješno je skinuta 15 tona teška i 14 metara visoka kapa zvonika.

➡️ Posljedice potresa - nove informacije

Kako je rekao voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a grada Zagreba Marko Adamčić, koji je rukovodio akcijom, zbog velikih oštećenja konstrukcije riječ je bila o vrlo osjetljivom zahvatu kojem su prethodile dvodnevne pripreme.

Nakon što je uspješno skinuta kapa, počet će postupno skidanje zidanog dijela zvonika. Kako se ne bi ugrozili susjedni objekti te kako bi se zaštitili građani, odlučeno je da se zvonik neće rušiti, nego će se skidati cigla po cigla. Namjera je građevinara da se najprije skinu gornji, najoštećeniji dio zvonika, do razine crkve, a naknadno i preostali dio. Budući da sisačka katedrala ima i druga velika oštećenja, kao što je urušavanje svoda iznad orgulja i kora, o njezinoj će se sudbini naknadno odlučiti.

U akciji su, su uz pet zagrebačkih vatrogasaca, sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Zagrebački mamut, uz pomoć sisačkih vatrogasaca. On je također objasnio razliku između slične akcije u Zagrebu, u kojoj je također sudjelovao, i ove u Sisku. Kako je rekao, riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape bilo drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje bilo otpiljeno. Prethodno su s kape zvonika, koji je izgrađen sredinom 18. stoljeća, skinuti križ, a u subotu i zvona.

Tom su zahtjevnom pothvatu, među ostalima, prisustvovali i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, čelnici Sisačko-moslavačke županije i grada Siska, predstavnici Sisačke biskupije te velik broj okupljenih građana.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!