Sa skupa utemeljitelja HDZ-a poslana poruka podrške Ukrajini "do pobjede"

24.02.2023.

17:17

Autor: Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Puna podrška ukrajinskom narodu "do pobjede" poslana je u petak sa sjednice Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" na godišnjicu napada Rusije na tu zemlju, a istaknuta je i sposobnost HDZ-a predvođenog Andrejom Plenkovićem da kvalitetno vodi Hrvatsku.

Skup je organiziran u povodu 33. obljetnice Prvog općeg sabora HDZ-a te 34. obljetnice predstavljanja prvog programa stranke, a u kontekstu današnje godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu govornici su, ukazavši na sličnost ukrajinske borbe s borbom Hrvatske u Domovinskom ratu protiv velikosrpske agresije, naglasili da Hrvatska od prvog dana napada stoji uz Ukrajinu i nastavit će joj pomagati.


Nazočio mu je i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič koji je, uz zahvalu Hrvatskoj na pomoći koju pruža, među inim rekao da, kada vidi stradanje ukrajinskog Mariupolja, pomisli na stradanje Vukovara.


- Ukrajinci se godinu dana bore za svoju slobodu, a đavao je planirao osvojiti je u 96 sati. Ali, uvijek pobjeđuje onaj tko brani svoju kuću, tko se bori za svoju obitelj, poručio je.


Jandroković: Čvrsto stojimo uz ukrajinski narod


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković naglasio je da Hrvatska čvrsto stoji uz ukrajinski narod "do konačne pobjede".


- Nije mi jasno kako bilo tko u Hrvatskoj može imati dilemu na kojoj strani povijesti će danas biti, rekao je istaknuvši da je rat u Ukrajini borba za budućnost ne samo te zemlje, nego i vrijednosti na kojima počiva demokratski, civilizirani svijet.


Govoreći o stranci, naglasio je da je pod vodstvom HDZ-a Hrvatska od osamostaljenja ostvarila sve strateške ciljeve te ustvrdio da ni danas ne postoji druga politička opcije koja se može uhvatiti u koštac "s onim što je pred nama".


Prozvao je pritom oporbu rekavši da je ono što se događalo tijekom jučerašnje rasprave u Saboru, o povjerenju premijeru Plenkoviću, pokazalo kako bi Hrvatska izgledala da danas nije HDZ na njezinom čelu.


- Jedna nevjerojatna netrpeljivost, nevjerojatna lakoća izgovaranja najtežih uvreda, difamacija, festival zluradosti i uvreda, a sve bez ikakve konstruktivne potpore u tome, bez ikakvog plana što bi ta druga strana učinila da dođe za kormilo Hrvatske, rekao je.


Kada se glasovalo o sudjelovanju Hrvatske u misiji vojne pomoći EU Ukrajini pokazalo se, upozorio je, da Hrvatska može biti i drugačija od politike koju vodi HDZ.


- Slušajte poruke predsjednika Republike, pa to kombinirajte s ovim zastupnicima koji su bili protiv i više nećete imati Hrvatsku koja je čvrsto ukorijenjena u zapadnim vrijednostima demokracije, slobode, mira, nego je to onda neka Hrvatska koja će tražiti svoja savezništva s autoritarnim državama za koje ne znam da su kroz povijest nekome donijele nešto dobro, rekao je.


Plenković: HDZ je najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj 


Predsjednik HDZ-a i premijer Plenković rekao je da je HDZ najsnažnija politička stranka u demokratskoj Hrvatskoj koja je predvodila sve bitne strateške procese za domovinu u posljednje 33 godine (proglašenje samostalnosti, oslobađanje u vrijeme velikosrpske agresije, međunarodno priznanje, izgradnja institucija i tržišnog gospodarstva, članstvo u EU, NATO-u, schengenskom prostoru i europodručju).


- To je činjenica. Ona nam ne daje nikakvo pravo ekskluzivnosti na zajednička hrvatska postignuća, ali konstatira da je ipak na hrvatskoj političkoj sceni živa politička snaga koja je imala sposobnost, znanje i vodstvo da sve te procese odvede od početka do kraja, rekao je te pritom iskazao poštovanje utemeljiteljima stranke te prvom hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku stranke Franji Tuđmanu.


Govoreći o Ukrajini ustvrdio je da se srž politike koju vodi Putin bazira na pretpostavci ruskog predsjednika da "ispravlja pogreške i slabosti ranijih ruskih lidera".


- Sjetite se naše situacije pitanje identiteta ima li neke razlike između Hrvata i Srba, ili je s aspekta nekih aktera u Srbiji sve to bilo jedno te isto, rekao je Plenković.

- Denacifikacija Ukrajine, zvuči li to poznato, poput deustašizacije Hrvatske? Paralela je jasna svima vama. Dakle, identitet, niste Ukrajinci, nego Malorusi, i treba vas denacificirati, to su dva načina kako provesti ciljeve ispravljanja pogrešaka prethodnika, a to čini brutalnom vojnom silom i agresijom, rekao je.


Osvrnuo se i na, kako je rekao, neke aktere, u nekim zemljama, koji svako malo "provuku neki ruski narativ", među njima i u Hrvatskoj.

- Imamo proruski narativ predsjednika Republike Milanovića, to je valjda jasno svakome. Radi li to slučajno, pogreškom, iz uvjerenja ili nagovoren, ne znam. Njemu šteti, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!