15:20 / 20.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Sa zatvorenoga dijela sjednice Vlade: Izvješće o iskorištenosti EU fondova

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Doneseno je više kadrovskih odluka, navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću.
Vlada RH je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice, usmeno izvještena o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za srpanj te o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u  Hrvatskoj, priopćeno je iz Vlade.

Doneseno je više kadrovskih odluka, navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću. Izmijenjena je Odluka o osnivanju Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC vezano uz mogući otkup dionica koje drži Mol Hungarian Oil&Gas PLC u INA-Industrija nafte d.d., Zagreb, kojom se razrješuju dosadašnji predsjednik i članovi te imenuju novi predsjednik i članovi Savjeta, no uglavnom u istom sastavu.

Naime, premijer Andrej Plenković razriješen je dužnosti predsjednika Savjeta i ujedno ponovno imenovan predsjednikom Savjeta za pregovore s Mol Hungarian Oil&Gas PLC.

Razriješeni su i dosadašnji članovi Savjeta - Zdravko Marić, Gordan Grlić Radman, Tomislav Ćorić, Mario Banožić, Dražen Bošnjaković, Josip Aladrović i Darko Horvat.

Novim članovima toga Savjeta imenovani su - Zdravko Marić, Gordan Grlić Radman, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Ivan Malenica i Josip Aladrović.

Vlada je razriješila predsjednika Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Darka Horvata te zamjenicu predsjednika Blaženku Divjak.

Novim je predsjednikom Upravnog odbora te Agencije imenovan Tomislav Ćorić kao ministar nadležan za poduzetništvo i obrt, a zamjenikom predsjednika imenovan je Radovan Fuchs, kao ministar nadležan za znanost.

Zbog isteka mandata, razriješeni su dosadašnji predsjednik i dio članova Upravnoga vijeća Muzeja Ivana Meštrovića: Branko Matulić, Nataša Jovičić, Irena Kraševac. Vlada je Branka Matulića ponovno imenovala predsjednikom Upravnoga vijeća Muzeja Ivana Meštrovića, dok su dijelom novih članova imenovane Ana Šverko i Jasminka Babić.

Također su zbog isteka mandata, razriješeni dosadašnji predsjednik Upravnoga vijeća Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" Tomo Medved i član Stjepan Sučić.

Kao predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, Vlada je Tomu Medveda ponovno imenovala predsjednikom Upravnog vijeća ove javne ustanove, a Stjepana Sučića ponovno članom toga Vijeća.

S danom 31. kolovoza, Vlada je razriješila predsjednika Upravnoga vijeća Hrvatskog hidrografskog instituta Lukšu Čičovačkog, te je s 1. rujna 2020. kao predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture novim predsjednikom Upravnoga vijeća Instituta imenovala Boška Ercegovca.

Vršiteljem dužnosti ravnatelja Agencije za sigurnost željezničkog prometa, na razdoblje od šest mjeseci, ponovno je imenovan Želimir Delač, do imenovanja ravnatelja na temelju provedenog javnog natječaja.

Skupštini društva Zračna luka Pula d.o.o., Vlada je predložila imenovanje Nine Vojnić Žagar za direktoricu Društva, do imenovanja direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer joj mandat istječe 26. kolovoza 2020.

Vlada je opozvala dosadašnje predstavnike i zamjenike predstavnika Vlade RH u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) te je imenovala nove predstavnike Vlade u tom Vijeću.

Opozvani su predstavnici - Zdravko Marić, Josip Aladrović, Vesna Bedeković, Darko Horvat, Ivan Malenica i Blaženka Divjak, te zamjenici predstavnika Ivana Jakir-Bajo, Dražen Opalić, Ivica Bošnjak, Mario Antonić, Katica Prpić i Branka Ramljak.

Novim su predstavnicima Vlade u GSV-u imenovani - Zdravko Marić, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Ivan Malenica, Radovan Fuchs i Nataša Tramišak.
Vlada je razriješila dosadašnjeg predsjednika, zamjenika predsjednika i dio članova Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak HBOR) -  Zdravka Marića, Darka Horvata, Marka Pavića, Garija Cappellija, Mariju Vučković i Predraga Štromara.

Novim je predsjednikom Nadzornog odbora HBOR-a koji je po položaju ministar nadležan za financije, Vlada imenovala - Zdravka Marića, novim zamjenikom predsjednika koji je po položaju ministar nadležan za gospodarstvo, imenovan je Tomislav Ćorić, a članicom Nadzornog odbora koja je po položaju ministrica nadležna za regionalni razvoj i fondove Europske unije, imenovana je Nataša Tramišak.

Također, imenovana su preostala tri člana Nadzornog odbora Banke, koji se imenuju između ministara nadležnih za turizam, poljoprivredu, zaštitu okoliša, graditeljstvo ili poduzetništvo i obrt. To su Nikolina Brnjac, Marija Vučković te Darko Horvat.

Imenovan dio članova Savjeta za nacionalne manjine

Imenovan je dio članova Savjeta za nacionalne manjine koji su po položaju izabrani zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i to: s danom 22. srpnja 2020. - Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Furio Radin, Robert Jankovics, Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi te Anja Šimpraga s danom 23. srpnja 2020., priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Dosad ugovoreni europski projekti vrijednosti 10,6 milijardi eura

Hrvatska je do 15. kolovoza iz europskih strukturnih i investicijskih fondova ugovorila projekata u vrijednosti 10,6 milijardi eura odnosno 99,2 posto dodijeljenih sredstava, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u priopćenju o izvješću koje je prihvatila Vlada.

Vlada je, naime, na zatvorenom dijelu današnje sjednice usvojila Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj, a predstavila ga je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.

Kako se podsjeća u priopćenju Ministarstva, iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) za razdoblje 2014. - 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura ili 81,56 milijardi kuna.

Do 15. kolovoza 2020. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 10,6 milijardi eura (80,87 milijardi kuna) odnosno 99,2 posto dodijeljenih sredstava.
Ukupno je isplaćeno 4,2 milijardi eura (32,27 milijardi kuna), odnosno 39,6 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 3,7 milijardi eura (27,86 milijardi kuna) odnosno 34,2 posto dodijeljenih sredstava, izvijestili su iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, u razdoblju od 2013. godine do 15. kolovoza ove godine razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU-a u hrvatski proračun i sredstava uplaćenih iz proračuna Hrvatske u proračun EU-a iznosi 26,8 milijardi kuna u korist hrvatskog proračuna.

Zadnje je izvješće o iskorištenosti europskih fondova na Vladi bilo početkom kolovoza, a Ministarstvo navodi kako postotak ugovorenosti na razini europskih strukturnih i investicijskih fondova u odnosu na prošlo izvješće bilježi porast za 0,73 posto, postotak isplaćenog je porastao za 0,54 posto, a iznos ovjerenih sredstava za 1,18 posto.

Operativni program Konkurentnost i kohezija, koji ima najveću alokaciju od 6,83 milijarde eura, ima najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 106,3 posto ukupno raspoložive alokacije, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava bilježi Program ruralnog razvoja, 57,1 posto, podaci su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Tramišak je kao jedan od projekata koji bilježi najveći napredak u provedbi velikih projekata istaknula drugu fazu razvoja zračne luke Dubrovnik, za koji je ugovoreno ukupno prihvatljivih izdataka u vrijednosti 1,17 milijardi kuna, a do sada je odobreno 1,07 milijardi kuna, odnosno 91,5 posto ukupnih sredstava.
U okviru budućih ugovaranja, Tramišak je istaknula dodatak sporazuma o financiranju za financijski instrument COVID-19 zajmovi, koji je između ministarstva kojem je na čelu i agencije HAMAG-BICRO potpisan 3. kolovoza ove godine, a za koji je povećana alokacija za 1,3 milijarde kuna, sa 712,5 milijuna kuna na 1,84 milijarde kuna.

Ministrica je, kako se prenosi u priopćenju, apostrofirala i projekt "e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)", ukupne vrijednost 996 milijuna kuna, od čega su 847 milijuna kuna bespovratna sredstava, a potpisivanje ugovora očekuje se do kraja ovog mjeseca.

Podsjetila je i na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava "Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima" ukupne vrijednosti 695 milijuna kuna, od čega su 668,82 milijuna kuna bespovratna sredstva. U okviru tog poziva do sada je ugovoreno osam projekata ukupne vrijednosti 578,4 milijuna kuna, od čega je 363,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Po završetku postupka dodjele očekuje se potpisivanje preostalih ugovora, zaključuje se u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!