15:46 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Savez antifašističkih boraca i antifašista osudio je izjavu izaslanika Ministarstva branitelja Matka Raosa o 10. travnja poručivši da je time izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom, a osudi su se pridružili i Antifašistička liga te splitska VeDRA.

- Energično osuđujemo istupe na skupu u Splitu u povodu obilježavanja obljetnice osnivanja Devete bojne HOS-a "Rafael Boban", posebno izjavu koju je uputio izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade brigadir Matko Raos, izaslanik Vlade, navodeći kako 'ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine', poručili su u ponedjeljak iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA).

- Time se, kažu, izjednačava ustaška tvorevina NDH s današnjom suverenom i demokratskom RH, što je izjava nezapamćenih razmjera u hrvatskoj povijesti.

- Današnja Hrvatska, kako stoji u njezinom Ustavu, zasnovana je na vrijednostima antifašističke borbe. Ta borba antipod je fašizmu, odnosno njegovoj domaćoj inačici, ustaštvu. Znači li to da se Vlada odriče onoga što stoji u Ustavu te da je i taj Ustav sa spominjanjem vrijednosti antifašističke borbe kao i povremeno prigodničarsko spominjanje antifašizma, tek jedna velika prijevara, pitaju se iz SABA.

Nazočnost državne vlasti na slavljenju NDH sramota za Hrvatsku

Antifašistička liga i splitska Udruga VeDRA poručuju kako je prisutnost predstavnika državne vlasti "na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota za hrvatsku državu".

- Za to veličanje stvaranja NDH ne može se reći ni da je bilo licemjerno, sudionici su to otvoreno činili uz svesrdnu potporu 'državne vlasti'. Tako je Mate Šimundić, predsjednik Splitsko-dalmatinske županijske skupštine, rekao: Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast, podsjeća se među ostalim u priopćenju.

Danas je, kažu, nezamislivo da bi predstavnik njemačke vlade rekao kako ne bi bilo današnje Njemačke da nije bilo 30. siječnja 1933., kad su nacisti došli na vlast.

Podsjećaju kako je premijer Plenković nekoliko puta tražio da se istraži tko stoji iza napada na Banske dvore. Stoji odgoj u okruženju u kojem se veličalo ustaštvo, teroristička organizacija u svojoj srži, ističe se među ostalim u priopćenju koje potpisuje Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige i Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!