09:24 / 30.05.2019.

Autor: HRT

Sabor: Članstvo u CERN-u otvara niz mogućnosti za Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Danas se obilježava i Dan Hrvatskog sabora.
Pridruženo članstvo Hrvatske u CERN-u otvorit će Hrvatskoj niz mogućnosti - pristup visokotehnološkim rješenjima, sudjelovanje na projektima koje financira CERN te veću kvalitetu obrazovanja za studente, znanstvenike i stručnjake, složili su se saborski zastupnici u raspravi o potvrdi sporazuma između Hrvatske i CERN-a.

Hrvatska će imati goleme benefite od toga članstva, ne samo znanstvene nego i gospodarske, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomo Antičić.

- Za milijun švicarskih franaka koje će Hrvatska uplaćivati CERN-u hrvatski inženjeri imat će pristup visokotehnološkim rješenjima koja se koriste na CERN-u, hrvatske tvrtke moći će sudjelovati u javnim nabavama, a studenti, učenici i nastavnici u edukacijama, kazao je Antičić.

Vesna Bedeković (HDZ) kazala je da CERN, koji je osnovan 1954., danas ima 22 članice, zapošljava oko 2,5 tisuće ljudi te na različitim projektima okuplja oko 17.000 znanstvenika iz cijeloga svijeta.

- Naši znanstvenici surađuju već 40 godina s CERN-om, ali ovo pridruženo članstvo otvara niz mogućnosti - zapošljavanje hrvatskih znanstvenika, sklapanje ugovora hrvatske industrije s CERN-om te edukacije i trening znanstvenika, studenata i učenika, naglasila je.

Ovo je zaista povijesni trenutak s obzirom na važnost ulaska Hrvatske u pridruženo članstvo u CERN-u, ocijenio je Željko Jovanović (SDP), koji je uvjeren da će povezivanje hrvatske znanosti i gospodarstva s tom institucijom osnažiti znanstveni, istraživački i gospodarski potencijal Hrvatske. Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Hrvatske, naglasio je Jovanović, upozorivši kako Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže samo 0,87 posto BDP-a, dok prosjek EU-a iznosi 3 posto.

- S CERN-om su dosad surađivali zagrebačko, riječko i splitsko sveučilište, a sada se ta lepeza moguće suradnje proširuje, osobito u pogledu mogućnosti hrvatskih znanstvenika da rade na projektima izravno u suradnji sa znanstvenicima s CERN-a, dodala je Vesna Pusić (Glas).

Suradnju s CERN-om podržava i Hrvoje Zekanović (HRAST), no traži i konkretne odgovore koliko će ta suradnja stajati hrvatske građane te koliko će naših znanstvenika i profesora moći onamo otići.

Pernar osam i pol minuta šutio za govornicom

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar više od osam minuta šutio je za govornicom nakon što je upozoren da se u raspravi mora držati teme o kojoj se raspravlja. Pernar je, naime, umjesto o temi potvrđivanja sporazuma Hrvatske i CERN-a, govorio o rezultatima izbora za Europski parlament i upozorio na pitanje legitimiteta aktualne vlasti zazivajući raspisivanje prijevremenih izbora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upozorio ga je da se, prema saborskom Poslovniku, mora držati teme koja je trenutačno na dnevnom redu, na što je Pernar uzvratio da ako mu se ne dopušta da govori, onda će za govornicom šutjeti.

Bez veće rasprave zastupnici su u četvrtak podržali i prijedlog zakona o mehanizmima rješavanja poreznih sporova u Europskoj uniji.

Jandroković čestitao godišnjicu Hrvatskog sabora

Jandroković je na samom početku današnjeg saborskog zasjedanja čestitao svima godišnjicu Hrvatskog sabora i kazao da će se prigodom svečanog obilježavanja u 13 sati tim povodom posebno obratiti.

Prije saborskog zasjedanja položio je vijence na Mirogoju kod spomenika Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!