06:58 / 25.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Sabor o jednom vladinom i dva oporbena prijedloga

U Saboru tri zakonska prijedloga

U Saboru tri zakonska prijedloga

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sabor je danas razmatraoi tri zakonska prijedloga, Vladin o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi te dva oporbena, Mostov da se ukinu obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i SDP-ov da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoni po službenoj dužnosti.

Novinarka HRT-a Tatjana Munižaba za Dnevnik HTV-a je rekla kako se u Saboru napadaju strani trgovački lanci i lobiji više nego ikada do sada i to ne samo oporba, već i vladajući.

Kako je rekla, godišnjica je od početka epidemije, a mi još nismo shvatili presudnost domaćeg poljoprivrednika i njegovog proizvoda. Oporba smatra da se to ne može shvatiti zato što u resornom ministarstvu sjede ljudi koji misle da su „krave ljubičaste”.

Izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširuje se obuhvat nadziranih proizvoda, pa se uz hranu i prehrambene proizvode obuhvaćaju i primarni neprerađeni poljoprivredni proizvodi. Osim toga, proširuje se i obuhvat adresata na koje se primjenjuju nepoštene trgovačke prakse spuštanjem praga ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda i primitaka na 15 milijuna kuna. Također se dopuštaju nenajavljene kontrole i osiguravaju mehanizmi zaštite identiteta prijavitelja nepoštenih praksi s ciljem zaštite od odmazde.

Nakon ove rasprave o vladinom prijedlogu,  uslijedila je rasprava o dva oporbena zakonska priejdloga. Jedan je MOST-ov, a drugi SDP-ov.

MOST-ov prijedlog odnosi se na to da se ukine članarina u Obrtničkoj komori, a SDP-ov da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti, umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.  I dok predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručuje da tim izmjenama žele prijeći s riječi na djela i osigurati da počinitelji budu kažnjeni, u HDZ-u ističu da taj prijedlog nije cjelovit i najavljuju za drugi kvartal cjelovite izmjene kojima bi se oštrije sankcioniralo spolno uznemiravanje.

Unaprijed je poznato da će ova oba prijedloga dobiti odbijenicu od vladajućih pod obrazloženjem da se sprema cjelovito rješenje tog pitanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!