08:08 / 20.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Saborska rasprava o paketu socijalnih zakona

Sabor

Sabor

Foto: HRT / HTV

Saborska oporba oštro je kritizirala reformski paket zakona za područje socijalne skrbi navodeći da nije uvaženo mišljenje struke, da se sustav nepotrebno centralizira te da će dugoročno imati negativne posljedice. Zakone je zastupnicima predstavio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. U proteklim mjesecima taj je paket zakona izazivao burne rasprave. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović istaknuo je da je cilj unaprijediti organizaciju i koordinaciju sustava, ojačati centre za socijalu skrb, povećati dostupnost usluga, ujednačiti postupanje ali i povećati naknade. Paket zakona tek je prvi korak za dugotrajno poboljšanje sustava, kazao je Aladrović. Odbacio je pritom kritike da u izradu zakona nije bila uključena stručna javnost te da nisu uvažene primjedbe.

- Unatoč nekim poboljšanjima reforma ide u pogrešnom smjeru i imati će moguće negativne dalekosežne posljedice, suprotna je svemu što je rekla struka , upozorio je Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrata) tijekom objedinjene rasprave o sedam zakona koji čine reformu socijalnog sustava.  Slično misli i Sabina Glasovac (Klub SDP-a) koja kaže da se na silu sustav želi centralizirati, da reforma ne prepoznaje potrebe socijalno ugroženih građana i ne odgovara uslugama na te potrebe.


Na zakone stiglo je 2400 stručnih primjedbi koje su ignorirane, oni koji bi trebali provoditi reformu nisu zadovoljni i nisu ju spremni provoditi, dodala je Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti). Odgovor na manjkavosti u sustavu je političke a ne stručne prirode, to je 'ad hoc' reforma da bi javnost stekla dojam se nešto čini a u praksi neće riješiti ključne probleme, ocijenila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta).

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa-a) ustvrdila je kako bi cilj promjene zakona trebao biti olakšati život korisnicima, a da se ovdje govori o formi a ne sadržaju. Hrvatska je najgora zemlja u Europi po broju ljudi u riziku od siromaštva, država socijalni slučaj, treća najsiromašnija zemlja u EU, navela je Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) te i ona ocijenila da reforma ništa neće riješiti.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka ) kaže da su od 2003. dignuta dva kredita Svjetske banke za decentralizaciju usluga i reformu sustava socijalne skrbi te povučeni deseci milijuna eura iz EU-a za istu namjenu pitajući koji su bili učinci toga i zašto se sada drastično mijenja smjer.

Vladajući hvalili predloženu reformu

- Nisu stručni radnici protiv reforme, poručila je Nada Murganić (HDZ), bivša ministrica socijalne skrbi u saborskoj raspravi o paketu reformskih zakona, ističući kako je reforma itekako potrebna, jer se godinama nije provodila. Detektirala je i zašto dolaze kritike reforme iz akademske zajednice: "Akademsku zajednicu predvode bivši dužnosnici SDP-ove vlade koji su imali priliku pokazati kakvu reformu žele, ali nisu imali snage i volje za nju".

Ljubica Lukačić resornom je ministru prenijela pohvale iz Europskog foruma za osobe s invaliditetom. Pohvalili su Vas i premijera što ste imali hrabrosti ukinuti cenzus na osobnu invalidninu, to je civilizacijski iskorak, kojim se Hrvatska pridružila većem broju zemalja koje nemaju cenzus, rekla je Lukačić.

Nezadovoljstvo brojem udomitelja

I oporbeni i vladajući zastupnici izražavaju nezadovoljstvo brojem udomitelja, pitaju kako će novi zakoni to promijeniti? Ministar kaže kako je na mali broj udomitelja utjecala visina naknada i opskrbnina koje se, kaže, sada podižu, te relativno restriktivni uvjeti za bavljenje udomiteljstvom, što se također mijenja.

Hrvoje Zekanović (NZ) ministra hvali što se odupro pritiscima lijevih i liberalnih udruga da u zakon ugradi dio o udomljavanju djece od homoseksualnih parova. Prenosi i inicijativu ekipe iz njegova susjedstva koja se okuplja srijedom na briškuli, a koja ima vremena, da joj se, ako će to moći homoseksualci, omogući da udomi dijete.

- Što se tiče svjetonazorskih stavova, svatko ima svoje viđenje, mi ono što smo predstavili branimo, uzvratio mu je ministar Aladrović. Ministar je potvrdio navod Silvana Hrelje (HSU) da će postojati lepeza pružatelja usluga za osobe starije životne dobi te naveo kako će se uvjeti za pojedine usluge urediti podzakonskim aktima.

Veljko Kajtazi (romska manjina) pozdravio je rješenje koje ide na ruku pripadnicima romske manjine, a tiče se prava na naknadu. Ljudima je naknada oduzimana ako su bili vlasnici bilo kakvog automobila ili ako su ga samo vozili, sad će je moći dobivati i ako imaju automobil vrijednosti do 20 tisuća kuna, kazao je, te upozorio kako su romska naselja u pravilu daleko od mjesta i ne 'pokriva' ih javni prijevoz, pa su njihovi stanovnici prinuđeni na pješačenje. 

Što donosi Konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi

Konačnim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi ide se u cilju nediskriminiranja osoba s invaliditetom te se predlaže ukidanje cenzusa u visini od 4000 kuna radi pravednijeg osiguravanja materijalnoga prava odnosno osobne invalidnine. Visina naknade za osobe s invaliditetom povećava se s 1500 na 1750 kuna, a ujedno se predlaže i povećanje niza naknada, poput zajamčene minimalne naknade s 800 na 1000 kuna, naknade za osobne potrebe te za osobnu invalidninu.

Proširuje se krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te se propisuju i nove usluge - sveobuhvatna procjena i planiranje, prethodna stručna procjena, socijalno mentorstvo i psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja. Također se predlaže osnivanje tri javne ustanove: Hrvatskog zavoda za socijalni rad kao javne ustanove koja će svoje poslove obavljati u središnjoj i područnim službama, umjesto u sadašnjim dosta fragmentiranim centrima za socijalnu skrb, zatim Obiteljskog centra te Akademije socijalne skrbi. Predlaže se i osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja "kako bi se sustav otvorio korisnicima zbog kojih i postoji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!